DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Så kan tågstrejken påverka din resa

Sträckor som kan påverkas. Bild: Johan Hallnäs

Ekonomi (TT)

Snart kan den varslade tågstrejken bryta ut. Så här ser strejkvarslets trestegsraket ut.

11 maj klockan 15 - Öresundstågen påverkas

Den 11 maj dras en första strejk igång om parterna inte har kommit överens. Öresundstågen i Skåne ligger då i konfliktlinjen när lokförarna anställda hos operatören Transdev tas ut i strejk.

I övrigt lägger verkstadspersonal och städare vid tågoperatören MTR i Älvsjö, Stockholm, ner arbetet. Det kommer att påverka pendeltågstrafiken i Stockholm i viss mån. Och även om konflikten inte bryter ut kommer trafiken att påverkas några dagar eftersom det kräver att trafiken planeras om igen, skriver SL i ett pressmeddelande.

Även Euromaint i Göteborg tas ut i strejk. Företaget servar SJ-tåg. Bolaget säger att det är oklart hur en eventuell konflikt kommer att slå.

SJ anger på sin hemsida att följande sträckor kan drabbas av störningar från 12 maj:

Snabbtåg Stockholm –Malmö –Köpenhamn

Snabbtåg Stockholm –Göteborg

Regionaltåg Göteborg –Kalmar

Nattåg Göteborg –Duved/Umeå

.

15 maj - Västra Götalands regionaltrafik drabbas

I fas två, från 15 maj, tas tunnelbanans röda linje i Stockholm ut i strejk. Samtidigt lär regiontrafiken i Mälardalen stanna när lokförarna vid MTR Mälartåg lägger ner arbetet. Dessutom drabbas SJ:s regionaltrafik i Västra Götaland när lokförarna vid SJ Götalandståg plockas ut i strejk.

.

18 maj - Pågatågen i Skåne och frakttåg i norra Norrland berörs

Om parterna fortfarande inte har lyckats enas om ett kollektivavtal till dess, så kommer även SJ:s långväga tågtrafik att påverkas av konflikten när LO-facket Sekos tredje steg i strejken släpps loss från 18 maj. Även Pågatågen i Skåne liksom tågfrakt i norra Norrland och på västkusten är då uttagen i en fullkomlig tågstrejk.

På tisdagen angav arbetsgivarsidan Almega Tågföretagen att man förväntade sig ett bud från medlarna på tisdagskvällen. Något sådant dök inte upp, enligt vad parterna förmedlade till TT i går kväll. I dag bör ett sådant komma, om Seko och Tågföretagen ska hinna svara på budet innan strejken är ett faktum.

Men fortfarande vid lunchtid svävar parterna i okunskap. Tågföretagens förbundsdirektör Pierre Sandberg har inget besked att ge om medlarnas tidtabell.

Vid sidan av strejkhotet lägger Seko ett övertidsvarsel och förbud mot nyanställningar över hela tågbranschen, som träder i kraft 11 maj.

Olle Lindström/TT