DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Här är ungdomarna som vann gymnasie-SM

Vinnarna av årets gymnasie-SM är i Kök Tilda Svensson och Zeke Westerlund, i Servering Nicole Njie och Henry Chuprunov och i Hotell Lionel Skulis och Alexander Olsson.

För några dagar sedan avgjordes gymnasie-SM. Tävlande i olika grenar inom besöksnäringen fick visa sina kunskaper. ”Det känns overkligt”, säger vinnarna i kategorin Servering till Besöksliv.

Gymnasie-SM anordnas av Visita, besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. Enligt Visita är det ”Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där unga talanger i åk 3 får chansen att visa sina färdigheter i grenarna Hotell/Turism, Servering och Kök”.

– De som går Hotell- och turism- eller Restaurang- och livsmedelsprogrammen är närmast garanterade jobb efter utbildningen. För branschen är de unga tävlande oerhört värdefulla då de synliggör yrkeskompetensen och de fina möjligheterna besöksnäringen erbjuder – en bra väg in på arbetsmarknaden, men också en karriärmöjlighet att bygga vidare på, säger Peter Thomelius, chef för Kompetensförsörjning på Visita, till Besöksliv.

I kategorin Servering vann i år Henry Chuprunov och Nicole Nije. ”Efter en väl utförd tävling med svåra utmaningar och tuff konkurrens har det vinnande laget visat på bred yrkesskicklighet och ett fantastiskt sammansvetsat lag”, löd juryns motivering

– Vi hade hoppats på en pallplats. När tvåan och trean presenterades, trodde vi att det var kört. Det blev lite av en chock när de presenterade oss som vinnare, säger Nicole Nije till Besöksliv.

Hon och Henry Chuprunov går sista året på Internationella Hotell- och restaurangskolan i Stockholm. Tävlingen har gett dem mycket kunskap.

– Jag tror att det kommer att öppna många dörrar, så vi får se vart det tar oss, säger Henry Chuprunov.

Vinnarna av årets gymnasie-SM

Kök – Tilda Svensson & Zeke Westerlund, Båstad

Servering – Nicole Njie & Henry Chuprunov, Stockholm

Hotell – Lionel Skulis & Alexander Olsson, Lund

Besöksliv: Här är vinnarna i Gymnasie-SM