KOMPETENSKRISEN

Här är utbildningarna som ger jobb direkt – ”Kan välja och vraka”

Robin Johansson började jobba två dagar efter han fick sitt körkort. ”Jag jobbar med nybilar. Det är mycket krav på dem. Det måste vara perfekt innan de levereras till kund”, säger han. Bild: Sören Andersson

Robin Johansson var smart och valde att gå ett yrkesgymnasium. Ett erbjudande om jobb kom redan innan studenten. Och han är inte ensam. Tio i topp-listan över gymnasieutbildningar som snabbast ger jobb är alla yrkesskolor.

19-årige Robin Johansson vet redan ungefär vad han ska hålla på med resten av sitt liv. Och inte nog med det – han fick erbjudande om en tillsvidareanställning innan han ens hade tagit studenten. Orsaken? Han valde att gå den gymnasieutbildning som enligt all statistik ger jobb snabbast: Fordons- och transportprogrammet.

− Min pappa är lackerare, så jag är uppvuxen med bilar. Så jag tänkte prova på. Det var en bra utbildning. Jag lärde mig mycket, säger han till TN.

Är det roligt med bilar?

− Ja. Det är intressant. Man kan göra många grejer på dem.

Robin Johansson valde att gå inriktningen personbilsmekaniker, en treårig gymnasielinje där de två sista åren innebär sammantaget 16 veckors praktik. Han tycker det är bra att arbetsgivarna väljer att vara delaktiga i utbildningarna genom att bland annat erbjuda praktik.

− Det är viktigt, för man förstår verkligen hur det är att jobba redan när man går på gymnasiet.

”Jag fick jobbet två dagar efter jag tog mitt körkort.”

De 16 veckorna tillbringade han hos Bilia i Kungens Kurva i Huddinge söder om Stockholm. Och det är där han nu också har en tillsvidareanställning.

− Chefen, Björn, såg att jag var kunnig och att jag hade drivet. Innan jag skulle ta studenten frågade han om jag var villig att börja jobba där. Självklart tackade jag ja.

Men Robin Johansson behövde först ta körkort för att kunna få anställning.

− Jag fick jobbet två dagar efter jag tog mitt körkort, säger han.

Nu har han jobbat på Bilia i några månader och trivs utmärkt.

− Jag jobbar med nybilar. Det är mycket krav på dem. Det måste vara perfekt innan de levereras till kund. Vi sätter på registreringsskyltar och andra tillval som kunderna vill ha, till exempel dragkrok och takräcken. Allt som kunden vill ha fixar vi, säger Robin Johansson.

Tänker du att du ska jobba med bilar hela livet?

− Högst troligt. Kanske inte bara som mekaniker, utan också prova samma som farsan – att vara lackerare till exempel, säger Robin Johansson.

Ständigt på jakt efter kompetens

Björn Hallestrand är Robin Johanssons chef. Han berättar att de ständigt är på jakt efter ny kompetens. På hans anläggning, där han är chef över ungefär 30 personer, skulle det finnas utrymme för minst ett par till.

”Det finns verkligen utvecklingspotential och stora möjligheter”, säger Björn Hallestrand (t.h.), som är Robin Johanssons chef. Bild: Sören Andersson

− Jag har budgeterat för ett par tekniker till det här året. Som det är nu gör vi inte vissa typer av jobb för att vi inte har tillräckligt med folk. Vi skulle kunna utveckla vår verksamhet ofantligt mycket mer, säger han.

Att anställa tidigare praktikanter är ett av de viktigaste sätten att få nya medarbetare.

− Då vet man vad man får, säger han

Vad var det som gjorde att ni valde att anställa Robin Johansson?

− Hans driv och engagemang. Grundläggande saker som att komma i tid och visa engagemang, att man bidrar med det lilla extra. Då kan man komma långt, säger Björn Hallestrand.

− Sedan har ju Robin ett fordonsintresse privat också och det gör att man bygger upp sin kunskapsbank snabbare än någon som inte har ett motorintresse. Men Robin är trevlig, seriös och tar sina arbetsuppgifter på fullaste allvar. Det har han gjort jäkligt bra och det gjorde han även under sin praktik.

Vad skulle du vilja säga till föräldrar vars barn funderar på att söka till Fordons- och transportprogrammet?

− Det är inte ett yrke som kommer att försvinna. Som det är nu är det inga problem för tekniker att få jobb. De kan nästan välja och vraka.

”Vill man och är engagerad så kan man komma hur långt som helst i detta yrke.”

Själv har Björn Hallestrand jobbat i bilbranschen i nästan hela sitt yrkesverksamma liv, först praktiskt men sedan några år som chef.

− Vill man och är engagerad så kan man komma hur långt som helst i detta yrke. Det finns verkligen utvecklingspotential och stora möjligheter. Nu har jag lärt mig att gilla ledarskapsbiten och utveckling av verksamheten, säger han.

16 av 18 har fått jobb

Robin Johansson tog alltså studenten i juni 2022. Och av de 18 som gick i hans klass har minst 16 fått jobb nu. Det är talande för hur det ser ut för dem som har gått Fordons- och transportprogrammet. Enligt statistik från Ekonomifakta har 59 procent av eleverna på programmet jobb inom ett år. Den siffran har stigit till 73 procent efter tre år. Lönen ligger också högt i jämförelse: efter ett år är medianinkomsten 27 700 kronor i månaden och efter tre år 30 600 kronor

Carl Henrik Monsén är rekryteringsansvarig på Bilias huvudkontor. Han bekräftar bilden av att det är svårt att hitta bland annat fordonstekniker, lackerare och skadetekniker. För att råda bot på svårigheterna att rekrytera har Bilia bland annat startat ett elevprogram, där uppemot 250 gymnasieelever, från alla tre årskurserna, får praktikplats varje år.

”Det är viktigt att för oss att bidra till bra utbildningar vilket leder till kompetensförsörjning inom branschen. Sedan ska vi inte sticka under stol med att vi hoppas att de stannar hos oss”, säger Carl Henrik Monsén. Bild: Pressbild

− Vi tar emot från ungefär 40 skolor rikstäckande. Det är viktigt för oss att bidra till bra utbildningar vilket leder till kompetensförsörjning inom branschen. Sedan ska vi inte sticka under stol med att vi hoppas att de stannar hos oss, men de kan ju lika gärna bli anställda hos andra, säger han.

Av de elever från årskurs tre som praktiserar på Bilias anläggningar får majoriteten erbjudande om någon form av anställning, berättar Carl Henrik Monsén. Totalt har området Servicemarknad på Bilia ungefär 2 000 anställda och det gjordes cirka 300 rekryteringar under förra året.

”Det finns en bild av att ett verkstadsgolv är oljigt och bullrigt. Den tiden är förbi.”

Bilia, liksom andra företag i branschen, sitter med i skolornas programråd för att bidra till att utbildningarna blir så bra som möjligt och att de anpassas efter branschens behov.

− Det tycker vi är viktigt.

En del av arbetet är att visa på att branschen har utvecklats.

− Det finns en bild av att ett verkstadsgolv är oljigt och bullrigt. Den tiden är förbi. Om man tittar i våra verkstäder nu så är det en ren miljö. Vi har jobbat hårt med att skapa en ren och trygg arbetsmiljö.

− Det är en väldigt spännande bransch där det händer mycket just nu, i och med elektrifieringen. Det ställer nya kompetenskrav på våra tekniker. Detta skapar i sin tur utvecklingsmöjligheter, både inom deras nuvarande roll men även inom andra områden. Här på Bilia har vi till exempel personer i ledningen som började som servicetekniker, säger Carl Henrik Monsén.

Får högskolebehörighet

Från och med i år får de som går ett yrkesprogram på gymnasiet högskolebehörighet. Det är något som länge har efterlysts av näringslivet, för att fler ska välja yrkesprogrammen. För den som går ett yrkesgymnasium är det möjligt att välja bort kurserna som ger högskolebehörighet, men Johan Olsson, policyexpert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, avråder från det.

− Vill man hålla dörrarna öppna för högskolestudier är det naturligtvis klokt att inte välja bort högskolebehörigheten, säger han.

”Kanske skulle fler föräldrar behöva tänka tanken att deras barn skulle få en högre livskvalitet, om de redan på gymnasiet fick med sig det självförtroende och de möjligheter till bra jobb som en yrkesutbildning ger”, säger Johan Olsson. Bild: Stefan Tell

Han understryker att det är viktigt att göra sitt gymnasieval utifrån intresse.

− Då är chansen att du går färdigt utbildningen betydligt större. Saknar du gymnasieexamen är det svårare på arbetsmarknaden, säger han.

Och att ha en yrkesutbildning ger ofta stora möjligheter till jobb. Det är inte bara Fordons- och transportprogrammets elever som snabbt får jobb. De tio utbildningar som ger snabbast jobb efter gymnasiet är alla yrkesprogram, enligt Ekonomifaktas Gymnasiepejl.

− Och när du väl har foten inne på arbetsmarknaden, då finns många möjligheter till fortbildning och utveckling, säger Johan Olsson.

Det har länge funnits mycket fördomar mot yrkesprogram, vilket har gjort att föräldrar inte sällan har avrått sina barn från att söka till dem. Johan Olsson hoppas att den nya möjligheten till högskolebehörighet ska göra att föräldrar nu omvärderar de så viktiga yrkesutbildningarna.

− Förhoppningsvis vågar fler föräldrar omvärdera yrkesprogrammen, när de nu ger en grundläggande behörighet till högskolestudier. Men kanske skulle fler föräldrar också behöva tänka tanken att deras barn skulle få en högre livskvalitet, om de redan på gymnasiet fick med sig det självförtroende och de möjligheter till bra jobb som en yrkesutbildning ger, säger Johan Olsson.

Läs mer om vilka gymnasieutbildningar som ger jobb snabbt på Ekonomifaktas Gymnasiepejl.