AVTALSRÖRELSE

Calmfors: Arbetslösheten kommer att stiga

Lars Calmfors Bild: Anders Wiklund/TT

Vi kommer att se en stigande arbetslöshet framöver. Det menar professor Lars Calmfors. I en intervju med Akavia Aspekt säger han att en hel del företag inte kommer att kunna fortsätta som tidigare.

Den kris som vi just nu befinner oss i har än så länge inte drabbat arbetsmarknaden. Men det kan komma att förändras, menar professor Lars Calmfors.

– Ekonomin hämtade sig mycket snabbare efter pandemin än vad många bedömare hade trott och när Ryssland gick in i Ukraina befann vi oss i en rejäl konjunkturuppgång, och i de allra flesta fall när konjunkturen vänder tar det ett tag innan det påverkar arbetsmarknaden. Den reagerar alltid med eftersläpning, så de största förändringarna ligger förmodligen framför oss, säger han till Akavia Aspekt.

Trots rekordhöga lönekrav från Facken inom industrin och LO konstaterar Lars Calmfors att de flesta fackförbund ändå inser att det inte går att kompensera för inflationen genom löneökningar på samma nivå. Men vad det än blir för löneökningar menar han att arbetslösheten kommer att stiga framöver.

– En hel del företag kommer inte att kunna fortsätta som tidigare, till exempel energiintensiv industri. Hotell- och restaurangsektorn hade stora problem under pandemin och kommer sannolikt att få det igen. Vi kommer att riskera att ett antal företag vill dra ner sin verksamhet eller rentav går i konkurs, säger han till Akavia Aspekt.

Akavia Aspekt: ”En mycket svår kris går inte att utesluta”