Putin: Toppmötet med Biden inte fientligt

Handslag mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden i Genève. Bild: Patrick Semansky/AP/TT

Schweiz (Genève, TT:s utsända)

Toppmötet mellan USA:s president Joe Biden och den ryske presidenten Vladimir Putin har avslutats i Genève.

– Mötet var inte fientligt, säger Putin på presskonferens.

De två presidenterna hade suttit i möte i drygt tre timmar på onsdagen. Med sig hade de två en handfull av sina närmaste medarbetare.

Strax efter toppmötets slut ställde Putin upp på en presskonferens, eftersom de två valt att ha separata pressträffar. Putin fick frågor om hackerattacker, läget i östra Ukraina och om mänskliga rättigheter i Ryssland.

Han svarade svepande eller med motfrågor på flera av frågorna. Ett konkret resultat kom dock ut av mötet: de två länderna skickar tillbaka sina ambassadörer till respektive huvudstad. Tidigare har länderna kallat hem sina ambassadörer.

Men på återkommande frågor från främst amerikanska journalister om fängslade regimkritiker i Ryssland svarade Putin mångordigt, med hänvisning till bland annat att det amerikanska fånglägret Guantanamo fortfarande existerar.

Ännu har president Joe Biden inte hållit någon presskonferens.

Handslag på trappa

Mötet i Villa de la Grange i Schweiz inleddes med ett något stelt handslag mellan de två på 1700-talspalatsets trappa. Sedan öppnade de trädörrarna för ett möte som ingen verkar kunna förutspå exakt hur länge det skulle pågå.

Under den allra första delen av samtalet, då pressen fick vara med, slängdes det frågor mot presidenterna. Bland annat fick Joe Biden frågan "Litar du på Vladimir Putin?". Biden verkade då nicka jakande.

Men enligt Vita husets pressekreterare ska den huvudrörelsen inte tolkas som ett "ja" på den frågan.

– Under en kaotisk scen med journalister som ropade i mun på varandra gav presidenten en generell nickning mot mediernas håll. Det var inte ett svar på någon specifik fråga, säger Jen Psaki.

– Det är alltid bättre att ses på riktigt, sade Biden innan journalisterna ombads att lämna rummet.

Många ämnen

På dagordningen stod samtal om kärnvapenstabilitet, cybersäkerhet, klimatförändringar och ett möjligt fångutbyte, enligt uppgifter från Putins utrikespolitiske rådgivare Juri Usjakov. Biden har även lovat att ta upp Rysslands agerande i Ukraina och tillståndet för den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj – bland annat.

Att Vladimir Putins kortege svepte genom det flaggprydda och nedstängda Genève i tid kan tolkas som en antydan om respekt. När ryssen mötte Bidens företrädare Donald Trump i Helsingfors 2018 lät han han denne vänta i nästan en timme. Putin har också varit sen till möten med president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och påven.

Men nu passade han tiden. Och efter en spänd vår präglad av hårda utspel mellan USA och Ryssland har han de senaste dagarna slagit an en mer vänlig ton.

I helgen kallade han Biden för "professionell".

Även Joe Biden har inför mötet gjort en helomvändning från i våras, då han svarade ja på frågan om Putin är en mördare.

– Han är smart. Han är tuff. Jag ser honom som en värdig motståndare, sade Biden om Putin efter Natotoppmötet häromdagen.

Lämna ut cyberbrottslingar?

Såväl Kreml som Vita huset har spelat ner förväntningarna inför mötet och varnat för att det är sannolikt att ingen överenskommelse alls nås. I helgen sade dock Putin till ryska medier att han är öppen för att lämna ut cyberbrottslingar till USA – om ett bilateralt avtal nås och amerikanerna förbinder sig att göra detsamma.

Men parallellt sade han till amerikanska NBC att det inte finns några bevis för de ryska cyberattackerna.

– Vi har anklagats för allt möjligt. Var är bevisen? Det börjar bli farsartat, sade Putin.

Toppmötet är den sista anhalten på Bidens intensiva Europaresa, den första internationella tripp han har gjort sedan han flyttade in i Vita huset.

Tina Magnergård Bjers/TT

Rysslands president Putin på presskonferens. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP via pool/Tt
USA:s president Joe Biden med delegation på vänstersidan av bordet, ryske presidenten Vladimir Putin med medhjälpare till höger. Bild: Mikhail Metzel/Pool via AP/TT

Fakta

Klockan 13.25: USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin fotograferas med Schweiz president Guy Parmelin.

Klockan 13.35: Toppmötet mellan Biden och Putin inleds.

Mötet väntas pågå i upp till fem timmar, utan någon matpaus.

Därefter planerar de båda presidenterna att hålla varsin separat presskonferens. Putin väntas börja.

Källa: Vita huset

Fakta

Joe Biden föddes 1942 i Pennsylvania.

Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Därefter var han Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017.

I höstas vann han presidentvalet mot Donald Trump och han flyttade in i Vita huset i januari.

Vladimir Putin föddes 1952 i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg).

Han har en juristexamen och rekryterades tidigt av säkerhetstjänsten KGB.

1999 blev han chef för säkerhetstjänsten FSB. Samma år meddelade president Boris Jeltsin att han ville se Putin som sin efterträdare.

Vann sitt första presidentval 2000 och var president i åtta år. 2008 blev han premiärminister för att 2014 väljas till president igen.

Fakta

Villa de la Grange, där USA:s respektive Rysslands presidenter Joe Biden och Vladimir Putin möts på onsdag, ligger i Parc de la Grange i Genève. Parken har anor från romartiden. På 1700-talet betraktades den som ett jordbruksområde och ägdes av familjen Lullin.

Det var familjen Lullin som lät bygga Villa de la Grange mellan 1768 och 1773, efter arkitekten Jean-Louis Bovets ritningar. De anlade även en fransk trädgård omkring den. På den tiden låg villan i stadens utkant och användes främst som sommarboende och gästhus.

Så småningom tog familjen Favre över ägorna. De anlade bland annat dammar, en stenträdgård och ett orangeri. 1821 byggde de ett bibliotek som skulle husera Guillaume Favres samling av 15 000 böcker.

Ägorna med villan och biblioteket donerades till Genèves stad 1917. Parken är i dag öppen för allmänheten och klassas som ett historiskt monument.

Källa: Genèves stad