BREXIT

Diplomatiskt "korvkrig" trappas upp

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer bland annat prata om hur det så kallade korvkriget ska lösas under G7-mötet i brittiska Cornwall. Bild: Stefan Rousseau/AP/TT

G7/brexit (TT-AFP-Reuters)

Oenigheter om brexitavtalets regler för handel påverkar leveransen av korv, och det får både britter och nordirländare att ilskna till.

Under det pågående G7-mötet manar flera europeiska ledare till sans i den infekterade frågan.

– Vi måste hitta ett sätt att lösa det och jag tror att vi kommer att lösa det, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till brittiska Sky News.

Det som ska lösas är de oenigheter som i dag finns rörande skattesatser på varuleveranser över gränsen mellan Nordirland och Storbritannien efter brexit.

Konflikten har av brittisk press givits det saftiga namnet "sausage war", korvkriget, då det bland annat påverkar leveransen av populära chark och köttprodukter från Nordirland till grillsugna britter. Boris Johnson understryker dock att det är mer än charkuterier som står på spel.

– Detta handlar inte bara om kött och korv-leveranser – det är en mängd olika hinder i nuläget, säger han fortsatt till Sky News.

Europeiska pekfingrar

Enligt flera europeiska ledare är problemet att det handels- och samarbetsavtal som knutits mellan Storbritannien och unionen inte efterlevs.

– Bägge sidor måste införliva det vi kommit överens om. Det är en fråga som EU-länderna är fullständigt enade i, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samband med det nu pågående G7-mötet i brittiska Cornwall.

Även den franske presidenten Emmanuel Macron och Tysklands Angela Merkel har under G7-mötet uppmanat Johnson att leva upp till avtalet. Macron rapporteras ha sagt till Johnson att det är förutsättningen för en "nystart" för relationen mellan de båda länderna.

"Känner starkt för detta"

Det brittiska premiärministern säger i intervjun med Sky News att den europeiska kritiken är enkelspårig och att det finns andra i EU som håller med honom.

– Jag tycker inte att tolkningen av avtalets innebörd är vare sig förståndig eller pragmatisk. Det jag hör från våra vänner i EU är att de förstår hur starkt vi känner för detta och att de förstår varför en regering skulle vilja värna Storbritanniens territoriella integritet.

Under den senaste tiden är det mer än chark som fått EU-länderna att reagera: I våras har Storbritannien bland annat ensidigt förlängt vissa övergångsperioder rörande det oroliga Nordirland. Och franska fiskare har ilsknat till över att Storbritannien tagit så lång tid på sig att behandla ansökningar om fiskelicenser i brittiska vatten.