KÄRNKRAFTENS FRAMTID
Ebba Busch till TN: Tysk vändning om kärnkraft i EU – ”Game changer”
Nu svänger Tyskland. Efter att i åratal ha stoppat EU-stöd till kärnkraft lättar den nya tyska regeringen på landets hårda motstånd. Det är en efterlängtad ”game changer”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.
Tyskland har lett kärnkraftsmotståndet inom EU i många år och stoppat finansiering av forskning, utveckling och innovation kring kärnkraft. EU:s regelverk har klassificerat kärnkraft som en mindre önskvärd energikälla än förnybart.
Även efter Rysslands invasion av Ukraina och bojkotten av rysk naturgas höll den rödgröna tyska regeringen fast vid motståndet mot att EU gav stöd till kärnkraft i andra medlemsländer.
Nu låter det annorlunda.
AI-sammanfattning
Tyskland lättar nu sitt långa motstånd mot kärnkraft inom EU.
Den nya tyska energiministern Katherina Reiche öppnar för teknikneutralitet och stöd till ny kärnkraftsteknik.
Ebba Busch välkomnar omsvängningen som en avgörande "game changer" för EU:s energipolitik.
Flera andra EU-länder, däribland Danmark och Italien, mjukar upp sitt kärnkraftsmotstånd.
Frankrike hoppas på pragmatisk EU-hållning som likställer kärnkraft med förnybara energikällor.
Tyskland vidhåller dock sitt beslut att inte återuppta egen kärnkraftsproduktion.
– Vi måste vara öppna för olika teknologier, sa Tysklands nya ekonomi- och energiminister Katherina Reiche vid ett möte för EU:s näringsministrar i torsdags.
– Vi respekterar att medlemsländer har sin egen energimix. Vi går en annan väg än Frankrike. Men faktum är att varje ton CO2 som vi kan spara är bra, sa hon.
Teknologier med låga eller inga utsläpp av koldioxid kommer att gynnas i taxonomin, sa hon.
EU:s taxonomi klassificerar ekonomiska aktiviteter efter hållbarhet i den gröna given. Syftet är att hjälpa investerare i deras beslut och undvika grönmålning. Gröna teknologier kan också få tillgång till fördelaktiga lån.
Milsvidd skillnad
Skillnaden är milsvid från den tidigare ekonomi- och energiministern Robert Habeck från De Gröna. I många år ha Tyskland och Frankrike utkämpat evinnerliga diplomatiska strider som ledare för de båda lägren, motståndare respektive anhängare. Motståndarna har hävdat att eftersom de bidrar till EU-budgeten ska inte deras pengar gå till kärnkraft.
Även Ebba Busch har regelbundet drabbat samman med Robert Habeck på EU:s ministermöten om kärnkraft. I december förklarade hon att Tysklands nedläggning gjorde henne ”vansinnig” eftersom den orsakade rekordhöga elpriser i Sverige.
Katherina Reiches bakgrund är helt annan än Robert Habecks, som har doktorerat på naturbeskrivningar i litteratur och sedan gått via delstatsparlament till förbundsdagen. Hon är en 51-årig kristdemokrat som var statssekreterare i departementet för miljö och kärnsäkerhet 2009-2013. Därefter har hon varit chef för branschorganisationen för kommunala energibolag och chef för E.ON:s dotterbolag Westenergie 2020-2025.
Som energiminister får hon nu den svåra uppgiften att styra om tysk energipolitik mot att både fasa ut fossila energislag och stärka tysk industri.
Förändringen betyder att spelplanen helt ändras inom EU, enligt Ebba Busch.
– Det är den game changer som vi har hoppats på, att Tyskland står bakom teknikneutralitet. Det banar väg för stora skiften i EU, sa hon till TN i samband med näringsministermötet i torsdags.
Teknikneutralitet är viktigt för förespråkarna. Om kärnkraft behandlas lika som förnybara energikällor kan varje land själv lättare välja sin teknik för en grön omställning, bort från fossila energislag. Ett andra mål är också att göra Europa oberoende av rysk energi.
Ändå är Ebba Busch besviken att Tyskland inte går hela vägen och själva satsar på kärnkraft igen. Det hade tysk industri behövt, även om beslutet givetvis ligger i tyska händer, sa hon.
– Det är inte den 100-procentiga comebacken som jag hade hoppats på. Man kommer att fortsätta vara väldigt beroende av gas.
Även andra svänger
Motståndet har mjukats upp även i andra länder, som Danmark, Grekland och Italien. Belgien har stoppat utfasningen av sin kärnkraft. Till och med i Österrike ser Ebba Busch rörelse mot teknikneutralitet. Österrikarna kommer troligen inte att bygga egna kärnkraftverk. Men de ser hur våra energisystem kompletterar varandra, sa hon.
Sexton av de 27 EU-länderna är nu del av samarbetet kärnkraftsalliansen.
Den franske industri- och energiministern Marc Ferracci var dock försiktig vid ministermötet. Han ville inte ta ut någon uppgörelse i förskott.
Meningsskiljaktigheter finns fortfarande kvar. I sitt uttalande sa Katherina Reiche att ekonomiskt stöd från EU-budgeten bara skulle gälla ny teknik, som små modulära reaktorer (SMR).
– Troligen finns det en väg framåt med den tyska regeringen, sa Marc Ferracci.
– Det finns en mycket stark förhoppning från vår sida att EU får en mer pragmatisk syn på energimixen som respekterar varje lands val. Vi tror att mycket kommer att ändras de kommande veckorna i våra diskussioner.
Om kärnkraft behandlas likadant som förnybara energikällor betyder det mycket för finansiering och möjlighet till statliga stöd, enligt Marc Ferracci.
Ebba Busch underströk att kärnkraft kommer att få mycket lättare att attrahera privat kapital, som nu i stället går till USA, Kanada och Kina.
Efter Fukushima-olyckan 2011 beslöt förbundskansler Angela Merkel att Tyskland skulle stänga alla sina kärnkraftverk. Sjutton reaktorer stängdes, de tre sista i april 2023 (Emsland, Isar 2 och Neckarwestheim 2).
Ett år senare, i april ifjol, uppstod en kontrovers huruvida Robert Habeck hade vilselett allmänheten och bortsett från expertutlåtanden att kärnkraft kunde fortsätta drivas säkert.
Det tyska ekonomidepartementet har beräknat kostnaden för att ersätta kärnkraften med förnybart till 55 miljarder euro under tio år. Till det kommer statliga stöd till den förnybara sektorn på 13 miljarder euro årligen.