”Skarpa åtgärder” väntar mot Belarus

EU:s rådsordförande Charles Michel kallar flygnedtvingandet i Belarus i söndags för en "internationell skandal". En tuff reaktion utlovas vid måndagens EU-toppmöte i Bryssel. Arkivfoto. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Flygstopp och sanktioner följer på nedtvingandet av ett Ryanairplan i Belarus.

Belarusiska flygplan ska stoppas från trafik till EU.

Åtgärderna från EU-länderna kommer efter ett par timmars EU-toppmöte i Bryssel under måndagskvällen.

Då hade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen redan på väg in kallat händelserna i Minsk i söndags för en "flygkapning".

– Det är ett skandalöst beteende och (Belarus president Aleksandr) Lukasjenko och hans regim måste förstå att det här får allvarliga konsekvenser, säger von der Leyen.

Rådsordförande Charles Michel talar om en "internationell skandal".

– Civila européers liv sattes i fara. Det är inte acceptabelt och därför har vi satt frågan om sanktioner på bordet, säger Michel.

Kräver släppande

Resultatet blev ett gemensamt uttalande med tydliga order till EU:s ministerråd om att genomföra konkreta åtgärder.

EU-ledarna kräver att den gripne belarusiska journalisten Roman Protasevitj och flickvännen Sofia Sapega släpps omedelbart.

Man manar internationella flygorganisationen ICAO att "skyndsamt utreda den här unika och oacceptabla incidenten".

Man ber ministerrådet ta fram vilka ytterligare belarusier som bör drabbas av personliga sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU. Dessutom ska "riktade ekonomiska sanktioner" tas fram.

Man ber alla EU-flygbolag att undvika flygningar genom belarusiskt luftrum – samtidigt som belarusiska flygbolag inte ska släppas in i EU, varken för att flyga eller landa.

"Skarpa åtgärder"

Statsminister Stefan Löfven (S) såg fram emot åtgärderna redan på förhand.

– Här gäller det att komma med ett skarpt uttalande direkt och skarpa åtgärder mot den belarusiska regimen, sade statsministern på väg in till toppmötet.

Liknande beslut om flygstopp hade dessförinnan redan tagits av icke-EU-länder som Storbritannien och Ukraina.

Flygtillståndet för statliga flygbolaget Belavia stoppas "med omedelbar verkan", säger exempelvis brittiske utrikesministern Dominic Raab i parlamentet i London.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att flygstoppet ska gälla så länge som Belarus håller kvar Protasevitj.

– Jag kommer att föreslå att alla flighter från Belarus till EU och vice versa stoppas till den här unge mannen är frisläppt, sade Morawiecki på en presskonferens inför EU-toppmötet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ambassadör uppkallad

Protasevitj och Sapega fördes av när Ryanairplanet på väg mellan Grekland och Litauen tvingades ner i den belarusiska huvudstaden Minsk i söndags.

Belarusiska myndigheter påstod att det var fara för säkerheten ombord och skickade upp stridsplan för att se till att planet styrde om.

Händelsen har redan fått en stor mängd EU-länder att rekommendera sina flygbolag att undvika belarusiskt luftrum.

Många har också kallat till sig belarusiska diplomater för att protestera.

"Vi har kallat upp den belarusiske ambassadören med anledning av söndagens händelser. Mötet äger rum på tisdagen", säger utrikesminister Ann Linde i en skriftlig kommentar till TT.

Ambassadör utvisad

De första skarpa diplomatiska konsekvenserna noteras samtidigt kring Lettland – dock utan att vara direkt kopplat till flygnedtvingandet.

Belarus har beslutat att utvisa Lettlands ambassadör, sedan en belarusisk oppositionsflagga använts under den pågående VM-turneringen i ishockey i Riga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det har i sin tur fått letterna att svara med samma åtgärd åt andra hållet.

Lettland får nu uttalat stöd från EU-toppmötet, där ledarna kallar utvisandet för "oberättigat".

Fördömer Ryssland

Efter diskussionen om Belarus fortsatta EU-ledarna i Bryssel med att diskutera relationen till Ryssland, som också är allt annat än god.

Tjeckien har öppet anklagat ryska agenter för att ha sprängt ett tjeckiskt ammunitionslager i luften 2014, vilket lett till ömsesidigt utvisande av en stor mängd personal på ländernas respektive ambassader.

I ett gemensamt uttalande väntas EU-ledarna nu fördöma "illegala och provocerande ryska aktiviteter gentemot EU och dess medlemsstater".

– Ryssland arbetar på många sätt för att underminera EU, vår demokrati, vår livsstil och våra värderingar, varnade Lettlands premiärminister Krisjanis Karins på väg in till toppmötet.

Andra ämnen under måndagens toppmötesmiddag var relationen till Storbritannien, läget i Mellanöstern, migrationen och förhållandet till USA.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till måndagens EU-toppmöte i Bryssel. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT
Estlands statsminister Kaja Kallas vill se "starka svar" från EU mot både Ryssland och Belarus. Bild: Olivier Hoslet/AP/TT

Fakta

EU-ländernas stats- och regeringschefer möts i Bryssel under måndagen och tisdagen för ett extrainsatt toppmöte.

Under måndagskvällen hålls en arbetsmiddag med diskussioner om utrikesfrågor, som inleds med händelserna i Belarus i söndags. Därefter ska även relationerna till Ryssland, Storbritannien och USA avhandlas, men också utvecklingen i Mellanöstern och läget på migrationsfronten.

Tisdagen inleds klockan 9.30 och ägnas främst åt läget i coronapandemin och kampen mot klimatförändringarna.

Fakta

EU har länge haft sanktioner mot Belarus och har i olika omgångar utökat, men också lättat på dem, beroende på händelseutvecklingen.

För tillfället gäller:

Sedan 2004 råder visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar mot fyra personer, som anklagas för inblandning i försvinnanden och misstänkta mord på oppositionella under slutet av 1990-talet.

Efter det senaste presidentvalet i augusti 2020 har listan utökats i olika omgångar efter den belarusiska regimens hårdföra agerande mot opposition och allmänhet. Totalt gäller nu visumförbudet och de frysta tillgångarna för 88 personer – däribland president Aleksander Lukasjenko – och sju företag eller organisationer.

Sedan 2011 råder även ett vapenembargo samt förbud mot export till Belarus av produkter som kan användas för "intern repression".

Källa: EU-kommissionen