USA:S EKONOMI

Analytiker: USA:s skuldkris kan slå mot Sverige

Bild: Susan Walsh

USA:s skuldkris är en kamp mot klockan. Politisk enighet är avgörande, annars riskerar det att utlösa en finanskris och en global recession, varnar SEB:s USA-expert Elisabet Kopelman i en SvD-intervju.

Efter att den amerikanska statens skuldtak överskreds den 19 januari har finansdepartementet tvingats til en rad extraordinära åtgärder för att hålla näsan över vattenytan.

I juni väntas alla möjligheter vara uttömda och tills dess kräver att förhandlingarna mellan demokratiske presidenten Joe Biden och republikanerna, som kontrollerar representanthuset, går i lås.

Annars riskerar USA ställa in betalningarna vilket skulle kunna skaka grundvalarna för hela det finansiella systemet, varnar Elisabet Kopelman, makroanalytiker på SEB.

– Det skadar ju tilliten till amerikanska statspapper. Och det är väldigt allvarligt eftersom att amerikanska statspapper ses som den säkraste och mest likvida tillgången i världen. Det är den som är ankare till hela det globala finansiella systemet, säger hon och fortsätter:

SvD Näringsliv: Varnar: Skuldkris i USA kan spridas till Sverige