KOMPETENSKRISEN

Finska stålverket behöver massrekrytera – kräver studerande från utlandet

Genrebild. Bild: Mostphotos

Det nya stålverket som planeras byggas i finska Joddböle i Ingå väntas skapa cirka 1 200 nya arbetstillfällen. Men det finns stora utmaningar i kompetensförsörjningen, flaggar yrkesutbildare Axxell enligt Svenska Yle.

Det kommer att behövas en bred expertis för själva bygget av stålverket och för dess kringliggande infrastruktur, menar Lena Johansson, rektor för Axxells yrkesutbildningar.

– De som jobbar i själva produktionen ska få lön och mat och de ska ha städade lokaler. Deras familjer ska ha allt från barndagvård till frisör och butikstjänster, så vi utbildar definitivt inte bara till en bransch när ett sådant här projekt kör i gång, säger hon till Svenska Yle.

Det finns goda förutsättningar för att utbilda relativt snabbt. Men det måste finnas ett intresse också. Dessutom räcker antalet finska ungdomar inte till vilket kräver att lärosäten breddar utbudet för vuxenstuderande, både i och utanför Finlands gränser.

– Vill vi ha dem (arbetskraftsinvandrare reds. anm.) hit så gäller det att hyvla ner trösklarna och få det att gå så smidigt som möjligt. Vi måste skapa smidiga vägar om det här ska lyckas, säger Lena Johansson.

Yle: Axxell är redo att utbilda folk till stålverket i Ingå: ”Om det ska lyckas måste vi göra det smidigt för invandrare att studera”