KRIGET I UKRAINA

Avtal klart om ukrainsk spannmålsexport

En lantbrukare i Ukraina kontrollerar ett vetefält. Landets spannmålsexport har bromsat in på grund av kriget i landet. Arkivbild. Bild: Efrem Lukatsky/AP/TT

Turkiet (TT-AFP)

Ukraina och Ryssland ska under fredagen underteckna en överenskommelse i Istanbul om att tillåta transporten av spannmål och gödningsmedel genom Svarta havet, säger det turkiska presidentkansliet. FN:s generalsekreterare kommer att delta vid ceremonin.

En medlem vid Ukrainas förhandlingsdelegation säger att spannmålstransporterna ska återupptas från tre hamnar som är under ukrainsk kontroll.

– Exporten ska ske genom tre hamnar – Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk. Men i framtiden hoppas vi kunna utöka dem, säger parlamentsledamoten Rustem Umerov.

Ska FN-övervakas

Han tillägger att säkerheten för transporterna ska övervakas av en FN-grupp baserad i Istanbul. Men han tycker inte att ryska fartyg borde släppas in i ukrainskt vatten.

– Vi litar inte på dem, även om de skriver under ett avtal med FN. Det här är ett angripande land, säger Umerov.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att även exportvägen för produkter från Ryssland kommer att öppnas i och med överenskommelsen.

– När vi löser det här problemet kommer inte bara exportvägen för spannmål och solrosolja från Ukraina att öppnas, utan också för produkter från Ryssland.

– Även om dessa ryska produkter inte berörs av sanktioner finns det blockeringar gällande sjötransporter, försäkringar och banksystemet. USA och EU har gett löften om att häva dessa, tillägger Cavusoglu.

FN-chefen på plats

FN:s generalsekreterare António Guterres kommer att närvara när avtalet undertecknas, uppger det turkiska presidentkansliet. Turkiet och FN har arbetat i två månader för att få fram ett avtal, rapporterar BBC.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja. Men upp emot 25 miljoner ton vete och andra grödor blockeras i ukrainska hamnar av ryska krigsfartyg och minor som Ukraina placerat ut för att hindra landstigningsattacker.

Blockaden har skapat oro för global matbrist, och har bland annat påverkat fattiga länder i Afrika där spannmålspriserna skjutit i höjden med anledning av det minskade utbudet.

Fakta

Ukrainska båtar ska lotsa lastfartyg med vete i minerade vatten.

Ryssland ska upprätthålla ett eldupphör under fartygstransporterna.

Turkiet, ska i samverkan med FN, inspektera fartygen för att förhindra vapensmuggling.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: BBC