Ryssland hårt pressat på G20-mötet

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar sig för pannan under överläggningar mellan G20-länderna. Han satt placerad mellan Mexikos och Saudiarabiens representanter. Bild: Stefani Reynolds/poolfoto via AP/TT

Ryssland pressades hårt om Ukrainakriget när dess utrikesminister ställdes inför sina kollegor i G20 vid ett möte i Indonesien.

Det blev inget möte med USA. Sergej Lavrov närvarade inte heller när Ukrainas utrikesminister talade.

Värdinnan vid mötet på Bali, Indonesiens utrikesminister Retno Marsudi, lyfte kriget i sitt första anförande.

– Det är vårt ansvar att få slut på kriget så snart som möjligt och lösa våra skiljaktigheter vid förhandlingsbordet, inte på slagfältet, sade hon.

Enligt de uppgifter som nått ut från mötet fördömes Rysslands krigföring näst intill unisont.

Höll sig undan

USA:s utrikesminister Antony Blinken hade inför mötet träffat sina kollegor från Frankrike och Tyskland, samt en högt uppsatt brittisk diplomat. De diskuterade hur de skulle lyfta "Rysslands oprovocerade, oförsvarliga och uppsåtliga krig" i Ukraina, enligt ett pressmeddelande från den amerikanska sidan.

Blinken ville inte träffa Rysslands Sergej Lavrov. Lavrov sade å sin sida att han inte tänker jaga efter USA.

Amerikanen krävde att Ryssland skulle låta Ukraina återuppta exporten av spannmål, för att råda bot på brister som börjar uppstå på andra håll i världen.

– Till våra ryska kollegor: Ukraina är inte ert land. Dess spannmål är inte ert spannmål. Varför blockerar ni hamnarna? Ni bör släppa fram spannmålet, sade Blinken.

Sergej Lavrov beskrev det som att västländernas företrädare blev alldeles utom sig av kritik mot Ryssland så fort de fick tala. Som han ser det är det västländernas fel att det inte hålls fortsatta fredssamtal.

När Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba höll ett anförande inför sina G20-kollegor så var Lavrov inte kvar i rummet, enligt AFP:s källor.

Inget gruppfoto

Vanligtvis tas ett gruppfoto med alla mötesdeltagare, men så skedde inte denna gång. Mötet är ett första steg mot det stora G20-möte som ska hålls i Indonesien i höst. Den ursprungliga planen var att det skulle handla om hur världen ska gå vidare ekonomiskt efter pandemins värsta konsekvenser.

Det kom att överskuggas av flera saker, vid sidan av Ukrainakriget. Storbritanniens utrikesminister Liz Truss vände i princip i dörren och for hem när det stod klart att premiärministern Boris Johnson skulle avgå. På fredagsmorgonen lade attacken mot Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe sordin på stämningen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Indonesiens dito Retno Marsudi. Bild: Stefani Reynolds/poolfoto via AP/TT