KRIGET I UKRAINA

Då sätter EU in tuffare sanktioner

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Ukraina (TT-AP-AFP)

EU är redo att växla upp sanktionerna mot Ryssland om landets militär går ännu längre in i Ukraina.

Men sådana sanktioner kommer till ett pris för EU-länderna, varnar handelskommissionären Valdis Dombrovskis.

Nästa nivå av sanktioner mot Ryssland innefattar bland annat exportkontroll, enligt Dombrovskis.

– Kraftfulla sanktioner mot Ryssland kommer även att drabba EU:s ekonomi och det måste vi vara förberedda på, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Sanktionerna sätts in om rysk militär går längre in i Ukraina än de krigshärjade områdena i Donetsk och Luhansk i landets östra delar dit presidenten Vladimir Putin redan beordrat sina styrkor.

– Det som är på spel är Ukrainas säkerhet och territoriella integritet, samt den större säkerhetsarkitekturen som finns på plats, så vi måste vara redo att reagera och ta den ekonomiska smällen om det behövs, säger Dombrovskis.

Det var i tisdags som EU och USA meddelade sina sanktioner efter det ryska erkännandet av Donetsks och Luhansks självständighet.

Sanktioner Nord Stream 2

På onsdagskvällen, svensk tid, meddelade USA:s president Joe Biden att den amerikanska regeringen – precis som den tyska – beslutat att införa sanktioner mot den nybyggda och omdiskuterade gasledningen Nordstream 2.

Sanktionerna riktas mot själva företaget bakom gasledningen och topparna i företaget.

Bidens onsdagsbesked följer tisdagens, då han meddelade sanktioner som bland annat blockerar två stora ryska finansinstitut samt hindrar Ryssland från att finansiera sin statsskuld från väst.

Tyskland har tidigare beslutat att frysa tillståndsprocessen för gasledningen. Landets finansminister Robert Habeck säger i tysk radio att landet kan klara sig utan den, trots att Ryssland är Tysklands största leverantör av gas, med hjälp av andra leverantörer och alternativa energikällor.

Flera länder

Flera länder, utöver EU-länder och USA, har utfärdat sanktioner.

Bland annat Japan har infört visumstopp och frysta tillgångar för personer med koppling till rebellområdena, samt handelsstopp. Landet tänker också stoppa handel av ryska statsobligationer.

Australien har sedan tidigare sanktioner mot Ryssland med anledning av konflikten i Ukraina. Nu införs en ny samling åtgärder – ekonomiska sanktioner och resestopp gentemot åtta medlemmar i Rysslands säkerhetsråd samt två ryska banker.

Storbritannien har presenterat en första omgång sanktioner, riktade mot fem ryska banker och tre oligarker.

"Kommer inte påverka"

Rysslands utrikesdepartement kommenterar på onsdagen särskilt USA:s sanktioner.

"Tvivla inte, sanktioner kommer att mötas med ett kraftfullt svar", säger departementet i ett uttalande och uppger att landet är kapabelt att "minimera skadan".

"Trycket från sanktioner kommer inte påverka vår beslutsamhet att försvara våra intressen."

Fakta

EU har sedan 2014 infört en rad olika sanktioner mot personer, organisationer och verksamheter i Ryssland och rysskontrollerade områden av Ukraina.

De nya sanktionerna innebär att visumförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU just nu gäller för sammanlagt 555 personer och 52 företag eller organisationer. Det gäller exempelvis talmännen i det ryska parlamentets över- och underhus, tv-programledaren Dmitrij Kiseljov och en lång rad ryska nuvarande eller tidigare ministrar.

Nya på listan är samtliga ledamöter i det ryska parlamentet som röstat för erkännandet av utbrytarområdena samt, enligt nyhetsbyrån AP, bland andra Putins stabschef Anton Vaino och chefredaktören för den statliga nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan.

Ekonomiska restriktioner i form av låneförbud i EU gäller även mot ett mindre antal statskontrollerade ryska storföretag. Dessutom finns särskilda handels- och turistrestriktioner gentemot den olagligt annekterade Krim-halvön och de delar av rebellområdena Luhansk och Donetsk som inte kontrolleras av Ukraina.

Ryska myndighetsföreträdare, andra ryska medborgare och organisationer finns även med på andra sanktionslistor i EU, bland annat över globala människorättsövergrepp, brott mot FN-sanktioner kring krigen i Libyen och Syrien, och förbudet av användning av kemiska vapen. Här ingår exempelvis chefen för säkerhetstjänsten FSB och personer kopplade till legosoldatsföretaget Wagner.