DEN SVENSKA UTBILDNINGEN

Debatt: ”No Excuses-attityden behövs inte bara i skolan utan också i politiken”

Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv, efterlyser skolåtgärder från politiskt håll. Bild: Sören Andersson

Kompetensbristen en av näringslivets största utmaningar, och det senaste PISA-resultatet visar på behovet av krafttag för att vända utvecklingen. ”Ytterst faller ansvaret på våra folkvalda”, skriver Svenskt Näringslivs vice vd Karin Johansson i ett debattinlägg i tidningen Vi Lärare.

Den svenska skolan dras med utmaningar, bland annat att lärarkåren har fått sämre möjligheter att utföra skolans kompensatoriska uppdrag. I dag lämnar var fjärde elev grundskolan utan tillräcklig läsförmåga, men Karin Johansson tar upp att så kallade ”No excuses-skolor” i Storbritannien och USA har visat att elever kan uppnå goda skolresultat även om de inte har de bästa socioekonomiska förutsättningarna.

Hon listar tre åtgärder som hon ser som kritiska för att vända den negativa utvecklingen: Undervisning på vetenskaplig grund, reformer av kursplaner och lärarutbildningen, samt bättre screening och tidigare åtgärder.

”Vi behöver nya kunskapsrika kursplaner, bättre kunskapskontroller, reformer av lärarutbildningen och lagstöd för bättre arbetsro. ”No Excuses”-attityden behövs inte bara i skolan utan också i politiken”, skriver hon.

Vi Lärare: ”Läsförmågan nyckeln till bättre kunskapsresultat”