FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Ministern: Skippa flygskammen – dags att prioritera luftfarten

Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister. Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Trots att flyget har en viktig roll har det under många år nedprioriterats av politiska skäl, men nu väntar ökade satsningar på luftfarten. ”Flyget har en stor betydelse för Sveriges ekonomi, skriver infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) på Aftonbladet Debatt.

Ett fungerande samhälle kräver ett fungerande transportsystem, oavsett om det handlar om väg, järnväg, luft- eller sjöfart. Men flyget har under många år nedprioriterats av politiska skäl, menar infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, som i en debattartikel på Aftonbladet meddelar att regeringen tänker sätta nytt fokus på luftfart – och att han inte ser någon större anledning att känna flygskam.

Artikeln belyser både att flygbranschen håller på att ställa om till el och ökad användning av biobränsle och att flera satsningar har gjorts på flyget under det senaste året.

”Transporter via väg, järnväg, luftfart och sjöfart behöver samverka för ett effektivt transportsystem, och luftfarten utgör en viktig del i detta. I ett land som Sverige – med långa avstånd och många glest befolkade områden – är flyget särskilt viktig för inrikes resor och har även en stor betydelse för Sveriges ekonomi, konkurrenskraft, och öppenhet gentemot omvärlden”, skriver Andreas Carlson.

Aftonbladet Debatt: Vi utvecklar luftfarten - utan någon flygskam