DEN SVENSKA EKONOMIN

Debatt: Dags för Lyxfällan-kontrakt för Sveriges regioner och kommuner

Magdalena Kowalczyk och Magnus Hedberg är programledare för Lyxfällan. Bild: Jessica Gow

Sveriges kommuner och regioner är ute på sin årliga tiggarrunda, skriver investeringsrådgivaren Dag Detter på Di Debatt. Men med deras förmögenheter borde de knappast få hjälp med offentliga medel, menar han.

I tv-programmet Lyxfällan får privatpersoner med ekonomiska problem hjälp med att komma på fötter. Deltagarna skriver på ett kontrakt så att programledarna kan hjälpa till med skuldsanering och skapa en månadsbudget. Ett liknande kontrakt skulle Sveriges kommuner och regioner behöva, menar investeringsrådgivaren Dag Detter.

På Di Debatt skriver han att de nu är ute på årets tiggarrunda där de utan skuld och skam kräver mer pengar. Men det skulle inte behövas.

”Ingen förvaltar en större förmögenhet än de som just är satta att förvalta våra skattepengar. De är utan jämförelse Sveriges fastighetsägare och kontrollerar halva fastighetsmarknaden i varje svensk stad eller region”, skriver debattören.

Han menar att den offentliga sektorn sitter på kommersiella fastigheter som är värda dubbelt så mycket som samtliga fastighetsbolag på Stockholmsbörsen.

”Men de hålls dolda och förblir därmed misskötta. Privatpersoner med stora förmögenheter hade knappast kunnat få hjälp från offentliga medel utan att först få ordning på hela sin balansräkning. Detta borde även gälla Sveriges kommuner och regioner”, skriver Dag Detter.

Di Debatt: Sveriges kommuner och regioner behöver ett Lyxfällan-kontrakt