ARBETSKRAFTSINVANDRING

Debatt: Beklagligt att folkvalda bortser från den svenska modellen

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), Camilla Mårtensen, arbetsmarknadspolitisk talesperson (L), Magnus Persson, arbetsmarknadsutskottets ordförande (SD) och Ingemar Kihlström, migrationspolitisk talesperson (KD) vid en pressträff i regeringskansliet om arbetskraftsinvandring. Bild: Jessica Gow/TT

Arbetskraftsinvandringen behövs för att klara kompetenskrisen i Norrland. Det menar Patrik Wågström, ordförande för Unionen Mellannorrland.

Det är skakiga tider globalt och nationellt, men den norra halvan av Sverige står sig starkt. Patrik Wågström, ordförande för Unionen Mellannorrland, skriver i en debattartikel i Sundsvalls tidning att ”framtiden ligger i den gröna omställning som hela samhället behöver vara en del av – men kompetensbrist riskerar att sätta käppar i hjulet.”

Han understryker att en viktig väg för att lösa kompetenskrisen är arbetskraftsinvandringen och ställer sig frågande till att regeringen och Sverigedemokraterna nu är på väg att införa ett lönegolv som överstiger kollektivavtalen i många branscher.

”Det är förvånande och beklagligt att folkvalda väljer att bortse från den mycket framgångsrika arbetsmarknadsmodell vi har, där lönenivåer regleras i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare”, skriver han.

Debatt: Kollektivavtal gör det lätt att göra rätt med arbetskraftsinvandring