BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Debatt: Nödvändigt att hårdsatsa på underhåll av vägar och spår

Marie Trogstam och Nils Paul Bild: Björn Larsson Rosvall/TT, Stefan Tell, Sören Andersson

Ovädret Hans visade tydligt hur infrastrukturens brister gör oss sårbara. Det konstaterar två representanter från Svenskt Näringsliv på GP:s debattsida. Nu krävs kraftfulla satsningar för att stärka näringslivets konkurrenskraft och för att rusta oss för framtiden, menar de.

”I dag uppgår underhållsskulden, enkelt förklarat summan som saknas för att återställa vägar och järnvägar till acceptabel standard, till över 70 miljarder kronor. Än värre är att skulden ökar”, skriver Marie Trogstam, avdelningschef på Hållbarhet och infrastruktur, och Nils Paul, infrastrukturexpert, på Svenskt Näringsliv på GP Debatt.

De menar att infrastrukturens tillstånd urgröper konkurrenskraften och att situationen kommer att förvärras om inte fler resurser tillförs. Nu vill de se konkreta satsningar på underhåll för att näringslivet ska kunna lita på att transporterna kommer fram i tid. De menar att för att det ska gå krävs bättre samarbete mellan myndigheter och större satsningar på underhåll.

”Sverige förtjänar en tillförlitlig infrastruktur som är redo för en klimatneutral framtid. Regeringen bör därför låta en rejäl satsning på underhåll gå hand i hand med klimatanpassningsarbetet”, skriver Marie Trogstam och Nils Paul.

GP Debatt: Kraftfulla satsningar på underhåll av vägar och spår nödvändiga