KRIGET I UKRAINA

Ledare: Företagen viktigast för ett nytt Ukraina

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell lämnar över regeringens strategi för Ukrainas uppbyggnad till Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk vid ett "Måndagsmöte på Norrmalmstorg". Bild: Mickan Palmqvist/TT

Det är näringslivet, inte biståndet, som är det viktigaste för att Ukraina ska kunna byggas upp på nytt. Det menar Tobias Wikström på Dagens Industris ledarsida. ”För politiker i Sverige och övriga EU handlar det nu inte bara om att lova pengar utan att underlätta för de fria marknadsmekanismerna”, skriver han.

Wikström menar att biståndspengar inte räcker för att bygga upp Ukraina på nytt, trots att det slår nya rekordnivåer.

”Ändå är det allra viktigaste det som sker i civilsamhället och hos företagen. Det är den stora kraft som kommer att väva in det fria Ukraina i Europa. Ett stort antal företag kommer så snart förutsättningarna är säkra att använda sig av affärsmöjligheterna i Ukraina, inom bland annat livsmedel, grön teknik, sjukvård, techsektorn och givetvis infrastruktur”, skriver han.

”Svenska bolag kommer att investera i Ukraina av affärsmässiga skäl. Men också för att företagare har samma drivkrafter som alla andra – att vilja göra gott efter det krig som har skapat så mycket lidande”, avslutar Wikström.

Ledare: Företagen är viktigast för ett nytt Ukraina