KOMPETENSKRISEN

”Arbetsnära praktik en möjlig lösning på kompetenskris”

Bild: Sören Andersson

Praktik för utomnordiska akademiker kan vara en lösning på kompetenskrisen. ”Arbetsnära praktik är givande både för utrikes födda akademiker och för arbetsgivarna som tagit emot praktikanterna”, skriver Charlotta Stern, professor i sociologi och vd vid forskningsinstitutet Ratio, på Esbris hemsida.

Korta vägen är en förberedande utbildning för primärt nyanlända utomnordiska akademiker i syfte att korta deras väg in på arbetsmarknaden bland annat genom relevant praktik.

– Företag och organisationer som tar emot praktikanter menar att Korta vägens praktik skapar ett mervärde för praktikanterna som går utöver själva praktiken; i form av referenser, språkträning och ökad förståelse för den svenska arbetsplatskulturen för praktikanten. Arbetsgivarna själva menar att mervärdet för egen del i vissa fall innebär att de får tillgång till superkandidater att anställa, kompetensutbyte och ökat engagemang på arbetsplatsen. Flera intervjuade arbetsgivare berättar om hur berikande det var att få in en praktikant i form av ny energi, ökat engagemang och att de ibland fick syn på ny kompetens som de själva inte visste att de saknat, skriver Charlotta Stern på Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforsknings (ESBRI) hemida.

ESBRI: ÅSIKTEN: Småföretagarna behövs för integration på arbetsmarknaden