DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Debatt: ”Skatt på plastförpackningar lika illa som plastpåseskatten”

Plast förlänger hållbarheten på produkterna, menar debattörerna. Bild: Hanna Franzén/TT

Regeringen vill slopa den bespottade plastpåseskatten. Samtidigt utreder Naturvårdsverket en ny miljöskatt på plast. Den bör också dras tillbaka, menar företrädare för Ikem i en debattartikel i Altinget.

Plastpåseskatten som infördes för tre år sedan blev en total flopp, skriver Nils Hannerz och Henrik Oxfall hos Ikem på Altinget debatt. I stället för en miljövinst resulterade skatten i större klimatpåverkan när plastbärkassen byttes mot papperskassar och fossilplast på rulle, skriver de.

Nu vill den nya regeringen slopa skatten men det finns mer att göra, menar debattörerna. Naturvårdsverket utreder på uppdrag av den förra regeringen också en ny plastskatt på förpackningar som inte skulle få önskad klimateffekt enligt Ikem.

”Plast är ett lätt, hållbart material som kan formas till en mängd typer av förpackningar. Över hälften av alla varor i Europa är förpackade i plast, samtidigt står plasten endast för 17 procent av den totala förpackningsvikten. Plastförpackningar leder alltså till en bättre transportoptimering och minskat förpackningsavfall. En annan fördel är att plasten skyddar våra livsmedel och bevarar kvaliteten. Matsvinnet uppgår till cirka en femtedel av produktionen, men utan plast skulle vi tvingas slänga mycket mer mat”, skriver de.

Altinget Debatt: ”Ikem: Skatt på plastförpackningar lika illa som plastpåseskatten”