ARBETSKRAFTSINVANDRING

”Arbetskraftsinvandring viktig för dem som kommer – och för oss”

Regeringspartierna bör inte ge efter för SD:s krav på restriktiv arbetskraftsinvandring, menar ledarskribenten Mattias Svensson. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Möjligheten till arbetskraftsinvandring är viktig både för dem som kommer hit och för oss som är här. Det menar Mattias Svensson på SvD:s ledarsida och varnar för vad som skulle hända om Tidöavtalets skrivningar blir verklighet.

År 2018 beräknades arbetskraftsinvandringen ge 34 miljarder kronor i tillskott till BNP och tolv miljarder i skatteintäkter, skriver Mattias Svensson på SvD ledare. Men han menar också att möjligheten att anställa från tredje land är viktigt för det enskilda företaget.

”Utan thailändsk kock kan verksamheten för hela thairestauranger och anställningar för svensk serveringspersonal gå i stöpet. Stora värden och många jobb riskeras även när ny skog inte kunnat planteras av specialiserade säsongsarbetare, eller när röjning av skog för nya elledningar hamnar på efterkälken på grund av personalbrist”, skriver han.

Nu oroas han över att skrivningarna i Tidöavtalet ska försämra möjligheterna för företagen att anställa arbetskraftsinvandrare. Han ifrågasätter bland annat det lönegolv som Tidöpartierna föreslår. Mattias Svensson menar att regeringspartierna har gett vika för krav från Sverigedemokraterna.

”För regeringen finns inga skäl att gå sådana krav till mötes. Särskilt inte som nuvarande ordning och regelverk för arbetskraftsinvandringen på det hela taget fungerar bra. Det finns ingen anledning att hasta fram nya förslag, särskilt inte om de riskerar att försämra villkoren för företagande och tillväxt”, skriver Mattias Svensson.

Ledare: Hindra inte folk som vill jobba