FRIHANDELNS FRAMTID

Ledare: Fortsätt köpa amerikanskt

USA gröna infrastrukturpaket har utformats för att kortsiktigt gynna den amerikanska industrin. Europa måste motstå frestelsen att svara med samma mynt, skriver Di:s ledarskribent Frida Wallnor.

USA:s president Bidens Joe Biden signerade nyligen det gröna infrastrukturpaket ”Inflation Reduction Act”, IRA, som beskrivs som landets största klimatsatsning någonsin.

Många initiativ är lovande för den gröna omställningen. Dock innehåller många förbehåll som är till USA:s fördel, däribland subventioner till bolag som beslutar att bedriva verksamhet i USA.

Detta har mottagits med stort motstånd från europeiska ledare som Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands ekonomiminister Robert Habeck, som svarar med subventioner för europeisk tillverkning.

Men oavsett hur illa man tycker om den amerikanska lagen och dess konsekvenser blir ingenting bättre av att svara med samma mynt, skriver Frida Wallnor.

"Tvärtom är risken att man startar en handelskonflikt med USA, en kapplöpning om vem som kan erbjuda de mest generösa stöden till respektive näringsliv."

Dagens industri: Fortsätt köpa amerikanskt