DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Nytt hopp efter hotellraset – intäkterna pekar uppåt

Bild: TT

Hotellbranschen lyfter. Logiintäkterna för juli ligger på samma nivå som under sommaren 2019, visar nya siffror från Stockholms Handelskammare. ”En markant förbättring jämfört med i fjol”, säger chefekonom Stefan Westerberg.

Svenska hotell är hårt drabbade av pandemin, men nu ljusnar läget. Logiintäkterna för juli månad ligger på samma nivå som vid motsvarande tidpunkt 2019. Beläggningarna uppgår till 59 procent, att jämföras med 41 procent för ett år sedan. Det visar ny statistik från Stockholms Handelskammare.

– Även om branschen som helhet inte är tillbaka på normal nivå så är det en markant förbättring jämfört med i fjol, säger chefekonom Stefan Westerberg i ett pressmeddelande

Enligt Stefan Westerberg är vaccinering, lättade restriktioner och en upptining av evenemangsnäringen förklaringar till islossningen.

Samtidigt går det trögare för hotellen i Stockholm. Här är såväl beläggningsgrad som intäkter under normalnivå. Beläggningarna uppgick till 43 procent i juli i år, motsvarande siffra var 68 procent 2019 och endast 22 procent i juli 2020.

– Stockholm har en djupare grop att klättra upp ur och är beroende av att turismen från utlandet kommer igång.

Sammantaget uppgår intäkterna för svenska hotell utanför huvudstadsområdet till 1 300 miljoner kronor, enligt Stockholms Handelskammare.

– Men det är fortfarande för tidigt att börja avveckla de statliga stöden, konstaterar Stefan Westerberg.

Pressmeddelande: Logiintäkter tillbaka till nivån före pandemin