KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Baylan i krismöte med byggbranschen om Cementa

Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Bild: Erik Simander /TT

Efter hård kritik från byggbranschen mot beslutet att neka Cementas fabrik på Gotland förnyat tillstånd har näringsminister Ibrahim Baylan (S) under torsdagen kallat parterna till ett möte, skriver DN.

Mark- och miljödomstolen beslutade den 6 juli att Cementa inte får bryta mer kalk vid Slite på Gotland från och med den 31 oktober. Fabriken står idag för 75 procent av den svenska cementproduktionen och byggbranschen har reagerat kraftigt mot beslutet. Förra veckan begärde Byggföretagen, Byggnads, IF Metall, Svensk Betong, Svemin och Industriarbetsgivarna ett möte med näringsministern för att diskutera vilka effekter nedstängningen kommer få för branschen.

Byggföretagen har bland annat gjort en konsekvensanalys som hävdar att beslutet kan innebära uppemot 280 000 uppsägningar och miljarder i investeringsbortfall.

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, upplevde mötet som positivt, men menar att krisen kan slå till väldigt snart.

– Därför förväntar jag mig att det här måste gå väldigt, väldigt fort. Det här riskerar bli den största krisen för byggsektorn sedan 90-talet, och det kan vi inte acceptera. Det måste till insatser direkt, säger Johan Lindholm, till DN.

DN: ”Det är viktigt att möta den oron med politiska besked”

Läs även: ”Domstol stoppar Sveriges största infrastrukturprojekt”

Läs även: ”Byggstopp och varsel hotar efter fabrikens stopp”

Läs även: ”Byggbranschen bekräftar cementkris: 280 000 jobb hotas”