DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Hela listan – här är kommunerna med bäst företagsklimat i landet

I årets enkätundersökning har 32 162 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun.

Svenskt Näringslivs årliga undersökning Lokalt företagsklimat är här. För sjunde året i rad får Vårgårda det högsta sammanfattande omdömet. ”De är en inspiration för många kommuner”, säger Björn Lindgren, avdelningschef Lokalt Företagsklimat, Marknad och SME på Svenskt Näringsliv.

Undersökningen visar på ett sammantaget stabilt företagsklimat i landets kommuner. Betyget på den viktigaste frågan om det sammanfattande omdömet på företagsklimatet i kommunen landar på 3,5 i snitt på en sexgradig skala. Det är oförändrat jämfört med de två senaste åren.

– Även om det sammantagna betyget är oförändrat finns det kommuner som både förbättrar och försämrar sig. I kommuner som förbättrar sig finns det ett starkt engagemang från den politiska ledningen och vi har under ett antal år sett ett växande engagemang kring företagsklimatet i många kommuner, säger Björn Lindgren, avdelningschef Lokalt Företagsklimat, Marknad och SME.

Hela listan – se resultaten från årets enkätundersökning Lokalt företagsklimat här

Björn Lindgren, avdelningschef Lokalt Företagsklimat, Marknad och SME på Svenskt Näringsliv. Bild: STEFAN TELL

För sjunde året i rad får Vårgårda högst betyg på frågan om det sammanfattande omdömet, tätt följda av Götene som får sitt högsta betyg någonsin.

– Vårgårda är en inspiration för många kommuner och vi ser att det är möjligt för andra kommuner att leverera så att företagen blir riktigt nöjda. Götene, Svedala och Lycksele är i år exempel där ett bra arbete bekräftas med nöjda företagare, konstaterar Björn Lindgren.

Vill du läsa mer om Vårgårdas nycklar för att få det bästa företagsklimatet i landet, klicka här.

Kommunerna med högsta sammanfattande omdömet från företagen

1.Vårgårda (4,8)

2. Götene (4,7)

3. Höganäs (4,6)

4. Burlöv (4,6)

5. Timrå (4,6)

6. Munkfors (4,6)

7. Staffanstorp (4,5)

8. Töreboda (4,5)

9. Kungsör (4,5)

10. Smedjebacken (4,4)

Se resultaten från årets enkätundersökning Lokalt företagsklimat här

Fortsatta utmaningar i de större kommunerna

Förutsättningarna i de större kommunerna skiljer sig åt mot övriga kommuner. Högst betyg bland de 25 största kommunerna har Nacka följt av Jönköping. I större kommuner ger företagen ett högre betyg på infrastrukturen till och från kommunen samt tillgången till medarbetare med relevant kompetens. Samtidigt är det särskilda utmaningar med politikers och tjänstepersoners attityder och dialogen med företag. Därtill är problemen med brottslighet och otrygghet större. Sammantaget ger företagen i de större kommunerna ett lägre betyg på frågan om det sammanfattande omdömet av företagsklimatet, med ett snitt på 3,2.

– Politiker behöver löpande kommunicera vikten av ett gott företagsklimat både internt och externt. För att vara en attraktiv kommun behöver kommunen föra dialog med såväl invånare som företag. I praktiken handlar det om ett systematiskt och kunddrivet förbättringsarbete, menar Stefan Frid, expert Lokalt företagsklimat.

Stefan Frid, expert Lokalt företagsklimat på SVenskt Näringsliv. Bild: STEFAN TELL

Tillsammans med företagen kan kommunen förbättra företagsklimatet

De senaste fem åren har kommunens dialog med företagen blivit allt bättre. I år förbättrar sig hela 187 av 290 kommuner sitt betyg på dialogen. En bättre dialog är fortsatt en av de högst prioriterade åtgärderna för att förbättra företagsklimatet enligt företagen.

– Lärdomar från framgångsrika kommuner är att dialog med företag är nödvändigt för att lyckas förbättra företagsklimatet, sammanfattar Björn Lindgren.

Om undersökningen av det lokala företagsklimatet

Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets enkätundersökning har 32 162 företag svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet. Resultatet används i utvecklingsinriktade dialoger med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner. Läs mer på www.foretagsklimat.se.

Uppdatering av Lokalt företagsklimat

Inför 2025 har enkätundersökningen och rankingen Lokalt företagsklimat uppdaterats. Uppdateringen innebär att enkäten och rankingen riktas än tydligare mot områden som kommunen kan påverka. En del frågor formuleras om, en del frågor läggs till och en del frågor tas bort från det fasta frågebatteriet.

– Det fasta blocket av frågor i enkäten uppdaterades senast 2020. Många kommuner har under flera år jobbat aktivt med insatser för att stärka företagsklimatet i kommunen. Dessa positiva förändringar innebär att fokuset i enkäten och rankingen behöver följa efter, därför känns denna uppdatering helt rätt, säger Maya Lundberg, projektledare Lokalt företagsklimat.

Maya Lundberg, projektledare Lokalt företagsklimat på Svenskt Näringsliv. Bild: STEFAN TELL