DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Ytterligare sänkning av arbetsgivaravgiften

Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson Emil Källström. Bild: Erik Simander / TT

Ekonomi (TT)

Regeringen sänker arbetsgivaravgiften för unga i ytterligare ett steg. Förslaget finns med i den sjunde extra ändringsbudget som presenteras på tisdag.

Arbetsgivaravgiften för unga har tidigare sänkts tillfälligt under pandemin. I höstbudgeten sänktes den från ordinarie 32,42 procent till 19,73 för unga upp till 23 år.

Nu har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om att sänka den ytterligare, till 10,21 procent under juni, juli och augusti. Kostnaden är 1,48 miljarder kronor. Sänkningen gäller i två år och innebär att arbetsgivarna bara betalar ålderspensionsavgiften.

– Vi måste göra allt för att de unga inte ska vara de som betalar priset för coronapandemin långsiktigt och för att så många jobb skapas för unga som möjligt. Vi vet hur viktigt det första jobbet är, säger Centerns ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström till TT.

Finanspolitiska rådet kritiserade nyligen att sänkningarna av arbetsgivaravgifterna träffar alla arbetsgivare, vilket man anser är onödigt dyrt.

– Vi använder de verktyg vi kan på kort sikt, det gör det billigare att anställa unga vilket gör att något fler får chansen att komma in på arbetsmarknaden, det tror jag även Finanspolitiska rådet köper. De unga kan inte vänta på att vi snickrar på den enligt Finanspolitiska rådet ultimativa arbetsmarknadspolitiken, utan det behövs politik som fungerar här och nu, säger Källström.

Owe Nilsson/TT