ENERGIPOLITIK

Jacke: Därför bör riksdagen rösta för 100 procent fossilfritt

Bild: Johan Nilsson/TT

Regeringens besked om att inte göra något energipolitisk uppgörelse med Socialdemokraterna och övrig opposition skapar frustration, skriver SvD. Men en uppgörelse är inte helt nödvändig, anser Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Enighet kan nås via en omröstning i riksdagen om ett energipolitiskt mål på 100 procent förnybart, menar han.

Spanska Iberola har planer på att bygga havsbaserad vindkraft för flera hundra miljarder i Sverige, framför allt på östkusten.

Bolagets Sverigechef Fredrik Ståhle är kritisk till de långa tillståndsprocesserna och regeringens brist på tydlig linje.

– Regeringen verkar inte vara medvetna om vad som händer i omvärlden. Tittar vi ute i Europa finns det många länder där man har jobbat systematiskt med att ta fram regelverk och tittat på hur man vill utforma sitt framtida energisystem med konkreta planer. Det har lett till att de har kommit väldigt långt med var de vill bygga, säger han till SvD.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke förstår företagets frustration.

– Utan de här investeringarna i fossilfri energiproduktion så kommer vi inte heller att ha investeringarna för att klara och leda den gröna omställningen, säger han till SvD.

Men samtidigt betonar han att just en energipolitisk uppgörelse inte är nödvändig.

– Det är inget fel på en uppgörelse mellan partierna. Men formen är inte det viktiga, det är att politiken hittar sätt att skapa långsiktiga och trovärdiga förutsättningar, säger han till SvD.

Jan-Olof Jacke Bild: Sören Andersson

Han vill att riksdagen röstar för regeringens förslag om att det energipolitiska målet ska ändras från 100 procent ”förnybart” till 100 procent ”fossilfritt”.

– Det vore ett bra läge att deklarera enighet om målet om fossilfrihet, det skulle skapa tydlighet, säger Jan-Olof Jacke.

SvD: Spanska eljättens hårda ord mot Busch: ”Löjligt”