KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Så kan norskt fiskbajs minska EU:s beroende av Ryssland

Bild: Gorm Kallestad/TT

Med ny teknik kan norskt fiskbajs bli till nytta, både som energikälla och för att producera gödselmedlet fosfor. Nu kan avföringen göra väst mindre beroende av import från Ryssland, skriver Energinyheter.se.

– Cirkulära system för fiskodlingar betyder lägre klimatavtryck, mindre belastning på fjordarna och mer fisk, samtidigt som Europa gör sig oberoende av att importera energi och näringsämnen. På det viset bidrar vi till att motverka såväl klimatkrisen som matbristen i världen, säger Vidar Svenning Olsen, vd på Ragn-Sells Norge, till Energinyheter.se.

EU är i stort sett beroende av att importera fosfor, framför allt från Ryssland och Marocko. Genom att förbättra tillgången ökar inte matpriserna i samma takt som de har gjort på senare tid.

– Människor i rika länder har det tufft när matpriserna rusar, men i fattigare delar av världen är det en katastrof. Europa har ett ansvar för att motverka det genom att få ut mer gödningsmedel på marknaden, och den måste komma från hållbara källor, säger Vidar Svenning Olsen.

Energinyheter.se: Norges fiskbajs kan ersätta rysk gas och fosfor