CORONARESTRIKTIONERNA

Drabbade branscher jublar när restriktionerna slopas

Restriktioner borde lyfts tidigare, enligt branschorganisationen Företagarna. Arkivbild Bild: Paul Wennerholm/TT

Covid19 (TT)

Besöksnäringen och restaurangägare jublar efter beskedet om att regeringen lyfter pandemirestriktionerna den 9 februari. Men beskedet borde ha kommit tidigare, menar branschorganisationen Företagarna.

"En glädjens dag". Så beskriver Fredrik Östbom, samhällspolitisk chef på Företagarna, känslan efter regeringens besked.

– Vi tycker det är positivt att restriktionerna slopas. Men vi tycker att det borde skett tidigare med tanke exempelvis på de få fallen på iva, säger Östbom.

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, menar att det är ett glädjande besked för Sveriges företagare och för Sverige som helhet att restriktionerna hävs.

– Företagare och deras medarbetare har gjort många och stora uppoffringar de senaste två åren, nu ser vi fram emot en normal vardag där fokus återigen kan ligga på att bygga framgångsrika företag och skapa fler jobb. En successiv återgång kommer för många arbetsplatser kunna gå relativt snabbt. Jag är övertygad om att företag och organisationer kommer anpassa detta efter sina förutsättning och göra det på ett klokt och ansvarsfullt sätt, precis som man hanterat situationen under hela pandemin, säger Jan-Olof Jacke till TN.

"Krisen inte över för företagen"

Även branschorganisationen Visita, som företräder besöksnäringen, är lättad över dagens nyheter.

– Det är ett oerhört glädjande besked som också ligger i linje med vad vi har framfört under två års tid. Nu kan vi få hjulen att börja snurra igen, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

Han beskriver dock besöksnäringen som i ett fortsatt "väldigt känsligt läge" och understryker att behovet av stimulanser kvarstår.

– Det är viktigt att komma ihåg att för företagen är krisen långt ifrån över. Efter två års pandemi är många väldigt skuldsatta och har förlorat mycket intäkter och anställda.

Även om merparten av restriktionerna lyfts från och med den 9 februari så förväntas vi successivt återgå till jobb och utbildning på plats. Men många branscher inom besöksnäringen är, enligt Jonas Siljhammar, beroende av att människor åter börja röra sig i samhället som tidigare.

– Det finns många ställen framförallt i stadskärnorna som lever på luncher från kontor och företag. För dem är det helt avgörande att folk kommer tillbaka till jobbet.

"Har varit oerhört ansträngande"

Carin Kindbom, vd och koncernchef för Svenska Mässan Gothia Towers, säger att beskedet var efterlängtat – men också relativt väntat.

– Vi är så otroligt glada och oerhört lättade. Vi har längtat så otroligt mycket efter att få välkomna våra gäster igen. Det är en stor dag, säger hon strax efter beskedet.

Restriktionerna med kvadratmeterbegränsningar och maxtak på antal deltagare har slagit hårt mot hela branschen, så även Svenska Mässan i Göteborg.

– Hela besöksnäringen – och i synnerhet de branscher som tar emot stora flöden med gäster som vi gör i våra mässor, konferenser och kongresser – har ju i princip haft näringsförbud i två års tid. Det har varit oerhört ansträngande för vår verksamhet att flytta fram evenemang ett flertal gånger, och ibland tyvärr tvingats ställa in evenemang, säger Carin Kindbom.

Lättnad för restaurangägare

Att restriktionerna nu slopas innebär att Svenska Mässan kan öppna dörrarna igen.

– Det betyder att vi kan bedriva vår verksamhet som vanligt igen och just nu sitter vi med en otroligt välfylld kalender. Många av våra kunder längtar efter att få genomföra den där mässan eller eventet som de kanske skjutit på både en, två och tre gånger. Det är mycket glädje, säger hon.

Även inom restaurangbranschen jublar man efter beskedet.

– Det är en jättestor lättnad givetvis. Jag tror inte att jag är ensam om att känna den känslan, de flesta i branschen är väldigt lättade, säger krögaren Mattias Jakob. Han äger krogkedjan Ölstugan tullen som har totalt 14 krogar i Göteborg, Stockholm, Borås och Norrköping.

Hoppas på många besökare

De första restriktionerna för två år sedan kom som en chock, berättar han. Allra tuffast har de begränsade öppettiderna varit. Att restriktionerna lyfts och sedan återinförts igen i omgångar har krävt mycket, inte bara ekonomiskt utan även av personalen.

– Vi har blivit väldigt påverkade. Ena dagen känner man att man har en positiv trend, och nästa är det tvärstopp igen. Nu ska vi börja om igen efter nästa vecka, säger Mattias Jakob.

På Ölstugan tullens restauranger börjar nu ett intensivt arbete med att ställa om till normalläge. Bord och stolar får flyttas närmre varandra, tejp på golvet som påminner om att hålla avstånd rycks bort och skyltar med regler plockas ner.

– Men det gör man ju gladeligen, säger Mattias Jakob med ett skratt.

Sen får vi hoppas att folk kommer. Om man är frisk och mår bra så tycker jag att man ska försöka gå ut och leva normalt nu. Det är viktigt, säger han.

Handeln nöjd

Svensk Handel välkomnar också beskedet.

– Det är mycket välkommet att regeringen och Folkhälsomyndigheten nu följer våra grannländer och avvecklar restriktionerna. Pandemin har påverkat oss alla såväl privat som i våra yrkesroller. Handeln är en av de branscher som drabbats hårdast, inte minst den modehandel som tappat stort under de senaste åren, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett uttalande.

Svenska Handel välkomnar också att regeringen aviserar att man avser avskaffa de särskilda inresereglerna från våra nordiska grannländer.

– Under stora delar av pandemin har den annars så blomstrande gränshandeln mot Norge helt legat nere. Tusentals människor har påverkats när möjligheten till arbete gått förlorad och kommunerna utmed gränsen har prövats extra hårt de senaste två åren. När det nordiska samarbetet behövdes som bäst så har det tyvärr fungerat som sämst. Det krävs ett rejält omtag i det nordiska samarbetet så att händelser likt dessa inte upprepas, säger Mats Hedenström.

Redaktion TN

Tomas Lauffs/TT

Jonas Dagson/TT

Alice Nordevik/TT