CORONARESTRIKTIONERNA

Lööf: Löfven vill chockhöja skatter

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Riksdagens partiledardebatt behandlade allt från ökad grov kriminalitet till regeringens pandemiåtgärder. "Hade regeringen varit snabbare och agerat på våra förslag hade sannolikt andra och tredje vågen hanterats bättre", sade Annie Lööf (C).

Löfven inledde riksdagens partiledardebatt med att tala om att ett starkare och bättre samhälle ska byggas efter pandemin.

Men han tog också upp kriminaliteten.

– Vi ska bekämpa detta fruktansvärda våld vid rötterna, säger Löfven.

I går blev det offentligt hur flera länders polis har frihetsberövat en lång rad gängkriminella efter en internationell insats.

– Det här är en stor framgång i kampen mot gängkriminaliteten. Men den har vuxit fram under decennier och försvinner inte över en natt, säger Löfven.

Det krävs såväl starka polisiära insatser som bra skola och en stark socialtjänst, enligt statsministern.

– Den som tror att det räcker med bara det ena eller det andra är naiv, säger Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson angrep regeringen för att vara svag och sakna en bärande idé. Han hävdade att missmodet och pessimismen växer.

– Lagförslag läggs i byrålådan och utredningar tillsätts men inget blir gjort, säger Kristersson.

Han pekade bland annat på att Socialdemokraterna inte vill utreda att låta polisen avlyssna kriminella i preventivt syfte.

– Socialdemokraterna säger nej. Ett sådant hyckleri, säger Kristersson.

Enligt honom är straffrabatten ett hån mot brottsoffren.

– När regeringen abdikerar tar riksdagen ett steg framåt, säger Kristersson.

Han uppgav att Moderaterna i riksdagen försöker samla majoriteter för en annan politiken när de gäller kriminalpolitiken, migrationspolitiken och jobbpolitiken.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lyfter brottsligheten i sitt anförande och den höga nivån på dödsskjutningarna.

– Sverige, som en gång låg i botten, ligger numera i toppen.

– Vårt en gång så trygga land har förvandlats till ett Chicago med otrygghet, splittring och förslumning.

Regeringen vill inte, enligt Åkesson, prata om orsakerna till detta.

– Man vill inte prata om det uppenbara, att den ansvarslösa migrationspolitiken och naiva, kravlösa integrationspolitiken är det som ligger bakom varje samhällsproblem som drabbar vanliga hederliga svenskar.

– Det är en stor skam och det är tydligt att förhoppningar om en effektiv, varaktig förändring till det bättre kan bara infrias av en annan regering än den Stefan Löfven leder.

– Lika skamligt är det att se hur den här regeringen behandlat de äldre. Det finns miljarder för afghaner medan pensionärer får leva på smulor. Det är inte värdigt att ett land som Sverige behandlar sina äldre på det här sättet, säger Jimmie Åkesson.

Annie Lööf talade om Centerpartiet som en konstruktiv och samarbetsvillig kraft som driver på och pressar regeringen till bättre förslag, i allt från pandemin till stöd för företag.

Hon kritiserade regeringen för pandemihanteringen.

– Hade regeringen varit snabbare och agerat på våra förslag hade sannolikt andra och tredje vågen hanterats bättre, färre hade smittats och avlidit, sade Lööf.

Statsminister Löfven fick även försvara sig mot potentiella samarbetspartners efter valet.

– Nu aviserar S att man vill chockhöja skatten på viktiga delar av ekonomin, vi säger tydligt nej till denna ogenomtänkta väg framåt, sade C-ledaren Annie Lööf.

Hon undrade vilka partier S tänker genomföra skattehöjningar på kapital och sparande med.

Ingen dörrmatta

Löfven uppgav att förslagen ännu bara finns i en rapport från arbetsgrupp i partiet. Han underströk dock att det kommer behövas väldigt mycket resurser till välfärden.

– Vårt parti tycker att de som har det bäst faktiskt kan bidra lite till.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar ägnade hela sitt anförande till att kritisera – och varna för – utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproducerade bostäder.

Trots att utredaren, justitieministern och statsministern hävdar att förslagen inte innebär marknadshyror och att det endast påverkar en liten del av bostadsmarknaden, står Vänsterledaren fast vid att förslaget i förlängningen innebär chockhöjda hyror för alla hyresgäster.

– Det här innebär ett systemskifte för den svenska modellen, sade Dadgostar.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under partiledardebatten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) under partiledardebatten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT
Centerpartiets partiledare Annie Lööf under partiledardebatten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) partiledardebatten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT