VALET 2022

Högerblocket i knapp ledning i extremjämnt val

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och hans högeropposition var i en knapp ledning när en sjättedel av landets valdistrikt återstod att räkna. Men det var mycket jämnt mellan blocken. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

De båda blocken låg nästan sida vid sida i en dramatisk rösträkning under söndagskvällen.

När rösträkningen gick in på sluttampen vid midnatt ledde högerblocket knappt.

Valkvällen började i jubel för de rödgröna. SVT:s vallokalundersökning visade att de rödgröna ledde knappt över högerpartierna.

På högerpartiernas valvaka sjönk hoppet om ett maktskifte.

Men när över hälften av rösterna räknats började det hända saker. Moderaterna fick allt större andel av rösterna. Samtidigt tappade rödgröna partier flera tiondels procentenheter tillsammans.

När omkring en sjättedel av de drygt 6 500 valdistrikten återstod att räkna hade högersidan en knapp ledning.

– Vi har inget färdigt valresultat än, vi vet inte var det här kommer att sluta, sade Liberalernas partiledare Johan Pehrson som ser ut att kunna hålla partiet kvar i riksdagen.

Mycket viktiga kan de sena utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna bli. De börjar räknas på onsdag.

Glädjerop hos M

Stämningen förbyttes som i ett trollslag på Moderaternas valvaka, från en ganska sömnig tillställning till glädjerop och triumf, rapporterar TT:s reporter på plats.

När drygt 5 400 distrikt av 6 578 hade räknats ledde högerpartierna med 49,8 procent mot 48,8 procent för de rödgröna.

I mandat räknat betyder det 175 mandat för högersidan och 174 för de rödgröna.

Socialdemokraterna ser ut att ha gjort ett bra val och hade 30,4 procent när drygt 5 400 distrikt räknats.

– Det är väldigt jämnt, det visste vi från början. Vi är otroligt stolta över vår valrörelse, det har varit ett otroligt starkt engagemang i hela landet. Vi får se hur det här slutar, det kan vara de sista valdistrikten som avgör, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

SD vinnare

Den stora vinnaren ser dock Sverigedemokraterna ut att bli som just då låg på 20,8 procent. SD:s Björn Söder är "försiktigt positiv". Mycket kan hända under kvällen, konstaterar han.

– Skulle vi få ett regeringsskifte, vilket är överordnat allt, och vi dessutom är det största partiet i den koalitionen så kommer det innebära att vi kan kräva få genomslag för vår politik på många områden, säger Söder till TT.

– Det är ett jättebra utgångsläge för partiet.

Historiskt skifte

Om partiets nuvarande siffra håller blir SD näst största parti, vilket skulle innebära ett historiskt skifte. Moderaterna har varit näst största parti sedan 1979.

Kristdemokraterna hade 5,4 procent och Liberalerna 4,6 procent.

På den rödgröna sidan hade Vänsterpartiet 6,7 procent, lika mycket som Centerpartiet. Miljöpartiet hade 5,0 procent.