VALET 2022

Andersson avgår om SD-hot fäller Johansson

Statsminister Magdalena Andersson avgår om justitieminister Morgan Johansson fälls. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

SD väcker misstroende mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och får stöd av M, KD och L.

Om Johansson fälls avgår även statsminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson varnar för regeringskris om Morgan Johansson skulle röstas bort av riksdagen. Då avgår hela regeringen, även hon.

– I Sverige har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen. Det är en självklarhet, säger Andersson.

Statsministern är mycket skarp mot oppositionens agerande i det säkerhetspolitiska läge som råder.

– Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt direkta närområde. Vi befinner oss i ett mycket känsligt läge för vår Natoansökan, säger hon på en pressträff.

– Det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel. Det här är farligt på riktigt.

Nyligen stod Magdalena Andersson tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson på en gemensam pressträff när Sverige lämnade in sin Natoansökan. Då betonades att säkerhetspolitiken står över partipolitiken.

– Jag måste naturligtvis ta mig en rejäl funderare på vilken typ av oppositionsledare vi har i Sverige. Att agera på det här sättet i det här känsliga läget, det är inte att ta ansvar, säger Andersson.

– Men jag ska naturligtvis prata med Ulf Kristersson.

M saknar förtroende

Ulf Kristersson säger att Moderaterna inte har haft förtroende för Morgan Johansson på åtta år.

– Därför är det självklart för oss att ställa oss bakom en sådan misstroendeförklaring. Om hon sedan väljer att skapa en regeringskris och låta hela regeringen avgå så är det helt hennes beslut, säger han.

Kristersson säger att han inte förstår Anderssons kritik.

– Morgan Johansson kritiseras i dag av konstitutionsutskottet igen, han har misslyckats med det dödliga våldet i åtta års tid. Det har ingenting med svenska Natoansökan att göra över huvud taget.

C avgör

SD, M, KD och L har inte tillräckligt många röster för att fälla justitieministern. De behöver också Centerpartiets röster.

– Nu är det upp till bevis för Centerpartiet, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till TT.

– Han är den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, säger Persson.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström kallar Johansson för "lögnaktig kanalje".

Han hänvisar till att riksdagens konstitutionsutskott (KU) upprepat har kritiserat Johansson för uttalanden han gjort och som inte varit sakligt grundade.

Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge begärde vid riksdagens frågestund att riksdagen ska pröva förtroendet för Morgan Johansson nästa vecka.

– Vi har kommit till en punkt där den enskilt viktigaste kriminalpolitiska åtgärden är att förtidspensionera Morgan Johansson, sade Vinge.

Saknar förtroende

Både Moderaterna och Kristdemokraterna stödjer misstroendet.

– Vi har inte haft förtroende för Morgan Johansson någon gång egentligen, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson till TT.

Men Morgan Johansson verkar beredd på strid.

– Jag ser fram emot att kunna fortsätta fyra år till, sade Johansson om SD:s yrkande direkt när Vinge hade uttalat det.

Efteråt säger Johansson att han tror att högerpartierna, dit han räknar M, KD och SD, är stressade över sitt läge i opinionen. Det är sämre än vad de tre rimligen hade hoppats på, enligt Johansson. Misstroendet är en följd av det och även ett sätt för dem att öppna dörrarna till justitiedepartementet för SD.

– Jag tror att det är det som ligger bakom när M, KD och SD synkar sig på det här sättet, säger han.

– Nu tror jag att det är uppenbart att om de skulle vinna valet så är det SD som kommer att ta över frågor om yttrandefrihet, tryckfrihet, grundlagsfrågor och våldsmonopol, spekulerar justitieministern.

C avvaktar

Misstroendeomröstningen sker på tisdag kl 12. För att konstatera misstroende mot en minister i riksdagen krävs det att minst hälften av ledamöterna röstar för det.

SD, KD, M och L har tillsammans 174 röster och det behövs minst en ledamot till för att fälla Johansson. V stödjer inte misstroendet, sannolikt inte heller Miljöpartiet. Då kan allt hänga på Centerpartiet.

Men Centerpartiet avvaktar.

"Vi ser självklart allvarligt på kritiken mot Morgan Johansson och kommer nu följa upp situationen noggrant. Vi kommer i lugn och ro diskutera frågan i vår riksdagsgrupp och därefter fatta beslut om vilken ställning vi ska ta", skriver gruppledaren Anders W Jonsson i en kommentar.

Vänsterpartiet tänker inte rösta för ett misstroende mot Johansson.

"Vi anser inte att det är aktuellt med något misstroende och vi kommer därför att avstå i en eventuell misstroendeomröstning", skriver partiets vice gruppledare Hanna Gunnarsson i ett sms till TT.

Den tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden Amineh Kakabaveh, säger att hennes röst avgörs om Socialdemokraterna håller fast vid det avtal som S tecknade med henne för att hon skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i november förra året.

– Det är klart, vår inriktning är alltid att vi håller fast vid ingångna avtal, på varenda punkt, jag har en löpande dialog med Kakabaveh, säger Morgan Johansson.

Justitieminister Morgan Johansson (S) med politiska vilden Amineh Kakabaveh efter Sverigedemokraternas misstroendeförklaring. Bild: Owe Nilsson/TT