KÄRNKRAFTENS FRAMTID

Kärnkraften ger mer spänning i KU

Statsminister Magdalena Andersson (S) har fått sina första KU-anmälningar mindre än en månad efter tillträdet. Arkivbild Bild: Kenzo Tribouillard/AP/TT

Politik (TT)

Moderaterna anmäler statsminister Magdalena Andersson (S) till riksdagens konstitutionsutskott (KU).

Partiet vill att KU granskar om Andersson inlett sin statsministergärning med att strunta i EU-nämnden i frågan om synen på kärnkraft.

Det är Moderaternas gruppledare Tobias Billström som står bakom anmälan. Upprinnelsen är statsministerns samråd med riksdagens EU-nämnd den 15 december, inför EU-toppmötet nästkommande dag.

En majoritet i nämnden, bestående av M, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna, uppmanade då statsministern att på toppmötet argumentera för att kärnkraft ska klassas som hållbar i EU:s lista för hållbara investeringar, den så kallade taxonomin. Frågan är inte avgjord, ett förslag väntas inom kort från EU-kommissionen.

Dubbla budskap?

Andersson uppgav vid samrådet,, som anmälaren beskriver det, att hon dels skulle framföra nämndens ståndpunkt, dels att nämndens hållning inte har stöd av en majoritet i riksdagen som helhet och att hon skulle upplysa sina kollegor på toppmötet om det.

"Detta är en helt ny situation. Vi har en statsminister som ska föra Sveriges talan i Europeiska rådet och som lägger fram två motstridiga ställningstaganden", skriver Billström i anmälan.

Tidigare anmälan

Han noterar att Andersson vid återrapporteringen till riksdagen efter mötet bekräftade den linje hon presenterat inför mötet.

"Med detta har statsministern skapat en ytterst otydlig situation där Sveriges ställning i Europeiska rådet både är för och emot en fråga. Hur ska rådet kunna avgöra vad Sveriges uppfattning därmed är?" undrar Billström.

Anderssons företrädare Stefan Löfven har en KU-anmälan liggande mot sig efter att ha fått samma krav på sig inför ett toppmöte i oktober.

Lars Larsson/TT