REGERINGSKRISEN

Ekot: Uppgörelse mellan S och V klart

På onsdagen låter riksdagens talman Andreas Norlén kammaren rösta om S-ledaren Magdalena Andersson som statsminister men det är oklart om Vänsterpartiet går med på att släppa fram henne. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Politik (TT)

En uppgörelse mellan V och S kan vara nära. Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har förhandlat med S-ledaren Magdalena Andersson under kvällen. Ett förslag till uppgörelse är klart, enligt Ekot.

S-ledaren Magdalena Andersson och Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar förhandlade på finansdepartementet under tisdagskvällen.

Vid 19-tiden lämnade Dadgostar departementet utan att prata med reportrarna som väntade utanför.

Däremot kom en av Anderssons pressekreterare ut och berättade att man kommer att ge information "när det finns något att berätta".

Enligt Ekot finns nu en ett färdigt förslag till uppgörelse som V:s partistyrelse ska ta ställning till.

Källor uppgav för TT på eftermiddagen att det finns hopp om en uppgörelse under kvällen.

Beslut imorgon

Riksdagen ska i morgon klockan 9.00 rösta om Andersson som statsminister. En uppgörelse mellan S och V behövs då för att hon ska bli godkänd.

Tidigare på eftermiddagen sade Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin:

– Vi har konstruktiva förhandlingar så vi är hoppfulla att det ska lösa sig så snabbt som möjligt.

Dagens Nyheter erfar att en öppning har skett genom att diskussionerna inte längre gäller garantipensionen. En höjning av den har varit V:s viktigaste krav. Problemet är dock att förändringar i pensionssystemet måste beslutas i pensionsgruppen, där S, M, C, L, KD och MP sitter.

Därför fokuserar nu förhandlingarna mellan S och V i stället på andra konstruktioner för att gynna dem med lägst pensioner, enligt DN, exempelvis skattesänkningar eller höjda bostadstillägg.

En röst avgör

För att Magdalena Andersson ska bli vald till Sveriges nästa statsminister på onsdagen krävs att hon inte får 175 eller fler nej-röster emot sig.

M, KD, SD och L väntas rösta nej. De har tillsammans 174 mandat.

Centern har redan lovat att lägga ned sina röster. Det måste även V göra, eller rösta ja, för att Magdalena Andersson ska bli vald.

Förhandlingarna handlar inte bara om V:s stöd för att hon ska bli statsminister. De handlar även om stöd för regeringens budgetproposition, som riksdagen ska rösta om i morgon eftermiddag.

För att den ska gå igenom riksdagen behöver både V och C rösta för den.

C har ännu inte officiellt gett klart besked hur man tänker rösta utan vill avvakta förhandlingarna mellan S och V.

C uppger för TT att partiet inte under tisdagskvällen kommer att lämna något besked hur man kommer att rösta om budgeten.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT