KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Företaget som låter dig suga ut koldioxid ur atmosfären

Climeworks anläggning Ocra på Island

Koldioxidinfångning kan verka diffust och avlägset. Men redan idag kan du som företag eller privatperson betala för att samla in och lagra koldioxid. Tekniken kallas för Direct air capture + storage (DAC+S), och världsledande är ett schweiziskt företag med anläggning på Island.

Det schweiziska företaget Climeworks grundades 2009 av Christoph Gebald och Jan Wurzbache. 14 år senare betalar företag som Microsoft och Spotify dem för att suga ut koldioxid ur atmosfären för deras räkning. Climeworks är först i världen med att kommersialisera tekniken DAC+S, som är en del i det större paraplybegreppet Carbon capture and storage (CCS).

Den vanligaste formen av CCS innebär att man sätter ett slags filter vid en punktkälla med koldioxid, till exempel en industriskorsten, och därigenom fångar koldioxiden genom att komprimerar den till flytande form, som sedan lagras under jord. När man använder DAC suger man istället in vanlig luft med hjälp av en fläkt, och filtrerar därifrån bort koldioxiden. Tekniken är, av förklarliga anledningar, betydligt dyrare och mer energikrävande en att filtrera bort koldioxid vid en punktkälla. Men trots att den tidigare avfärdats som för ineffektiv har den blivit kommersiellt gångbar, i alla fall om man ska tro Climeworks.

– Direkt luftinfångning och lagring är ekonomiskt genomförbart. Vi har observerat en stark efterfrågan på marknaden under de senaste åren, eftersom den privata och offentliga sektorn förstår vikten av att vidta klimatåtgärder och nyckelrollen för DAC+S för att avlägsna koldioxidutsläpp från atmosfären, skriver företaget i ett mejl till TN.

Prenumeration på infångning

Idag ligger Climeworks anläggningar på Island. Den första, Ocra, driftsattes 2021 och har en lagringskapacitet på 4 000 ton koldioxid varje år. Under 2024 ska nästa anläggning stå klar, Mammoth, som ska ha en kapacitet på 36 000 ton. Men sedan är planen expansion världen över, med USA som huvudfokus tack vare landets subventionspaket för gröna företag, Inflation Reduction Act, IRA.

Än så länge är det en dyr tjänst. Som privatperson kan du exempelvis betala 300 kronor i månaden för att suga ut 20 kilo koldioxid, lika mycket som elva träd. Som företag kan man betala 30 000 kronor för att avlägsna två ton koldioxid från atmosfären. Det kan jämföras med Sveriges totala utsläpp per år på cirka 45 miljoner ton. Men försäljningen växer, och i maj i år bestämde sig banken JP Morgan för att suga ut koldioxid till ett värde av 20 miljoner dollar, och Climeworks har tydliga mål för att skala upp sin affär.

– Vårt mål är att ta bort 1 miljard ton koldioxid till 2050 genom en ambitiös men ändå genomförbar uppskalningsstrategi. Under de senaste åren har vi gjort betydande framsteg genom att utöka våra anläggningar med 5-10 gånger. När vi blickar framåt från 2022 till 2030 är vårt mål att upprätthålla denna takt och skala upp med 5-10 gånger vartannat till vart tredje år. Efter 2030 vill vi växa med cirka 10 gånger var tionde år, skriver dem till TN.

Ingen motsättning mellan infångning och att sluta nyttja fossila bränslen

Koldioxidinfångning har varit en omtvistad teknik de senaste åren. Kritiker menar att det är önsketänkande att man ska kunna suga ut tillräckligt stora mängder för att komma till bukt med klimatkrisen, samtidigt som man anser att fokus bör läggas på att utesluta fossila drivmedel. Företag som jobbar med tekniken menar att det inte finns någon motsättning mellan att sluta nyttja fossila bränslen och samtidigt fånga in koldioxid.

– Många individer och företag tar redan steg för att minimera sitt koldioxidavtryck så mycket som möjligt. Ändå växer insikten att enbart utsläppsminskning inte kommer att räcka. Bilden sträcker sig nu till att eliminera kvarvarande utsläpp (de som inte kan minskas) och historiska utsläpp som ackumulerats i atmosfären, är avgörande för att bekämpa den globala uppvärmningen, avslutar Climeworks.