KOMPETENSKRISEN

Rapport: Nu störtdyker det svenska digitala undret

Bild: Mostphotos

Sverige har länge tillhört världstoppen i den digitala omställningen. Men nu vänder utvecklingen, visar en ny rapport. ”En tung smäll för det svenska självförtroendet”, säger ekonomen Robert Bergqvist och varnar för att svenska jobb, konkurrenskraft och marknadsandelar går förlorade.

Kanada, Georgien och Kina hör till några av de länder som tar ledningen i digital konkurrenskraft, så kallade ”Digital Risers”. Det visar en ny rapport från European Center for Digital Competitiveness som har rankat 140 länders utveckling inom det digitala fältet under de senaste tre åren. I rapporten räknar man in framsteg inom bland annat artificiell intelligens, kvantberäkning, robotteknik, 3D-printing och augmented och virtual reality.

Europas främsta ”Digital Risers” är Litauen, Ungern och Spanien. På listan för Europa och Nordamerika återfinns Sverige först på plats 35. Bara Irland, Tjeckien, Tyskland och Albanien tappar mer i digital konkurrenskraft.

”Tung smäll för det svenska självförtroendet”

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist är förvånad över Sveriges låga placering. Enligt honom borde rapporten vara en väckarklocka för såväl politiker som näringslivet att flytta fram våra positioner. På Twitter kallar han rapporten en ”tung smäll” för det svenska självförtroendet.

– Vi har redan börjat vår resa in i den fjärde industriella revolutionen och det går otroligt fort. Om Sverige ska kunna stå sig starkt är det oerhört viktigt att vi så snabbt som möjligt satsar på den digitala ekonomin. Annars riskerar vi att tappa konkurrenskraft och marknadsandelar gentemot andra länder, säger han till TN.

SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist. Bild: Pressbild

Med det sagt får Sverige inte gå för fort fram.

– Vår utveckling i den digitala ekonomin måste hela tiden vägas mot riskerna för ökade cyberattacker eller andra angrepp. Om man går för snabbt fram så kommer det i stället att öka vår sårbarhet i infrastruktur och andra viktiga delar i ekonomin, säger han.

Andra länder springer ifrån

Vad har de ledande ”Digital Risers” då gemensamt? En nyckelfaktor är att de har sjösatt djärva nationella planer för sina digitala framsteg.

Kina har exempelvis satt målet att vid 2025 bli världsledande inom tio digitala områden, däribland robotteknik och avancerad ingenjörsteknik inom rederisektorn. Vietnam satsar på att 30 procent av deras BNP ska genereras av den digitala ekonomin 2030. Och runt den här tiden vill också Ungern bli en av Europas främsta länder inom digital teknologi.

En annan drivande faktor är att såväl staten som näringsliv satsar tungt på innovation och entreprenörskap. I Brasilien har man startat program och initiativ som ”InovAtiva Brasil”, ”StartOut Brasil” samt en nationell kommitté för startups. I Egypten investerar regeringen i att utveckla sex ”teknologiparker”. Vidare har Kanadas regering investerat över tio miljarder kronor på så kallade ”Innovation Superclusters”.

Borg kräver sänkta skatter

Tidningen Näringslivet har tidigare rapporterat om att Sverige riskerar att tappa i digital konkurrenskraft. Företag i Sverige som jobbar med teknologi, it, avancerade tjänster och kreativa yrken som till exempel digital design håller på att bli omsprungna av företag i öst- och sydeuropeiska länder, visar en kartläggning från European Centre for Entrepreneurship, ECEPR.

Fd finansminister Anders Borg. Bild: Fredrik Persson/TT

Under ett seminarium lett av ECEPR efterfrågade tidigare finansminister Anders Borg, som är djupt involverad i flera projekt med ett 50-tal snabbväxande företag, ett fördelaktigt skattesystem som ett sätt att främja innovation och entreprenörskap och locka tillbaka kunskap och kapital till landet.

– Skatterna är oerhört betydelsefulla, kanske det mest avgörande för den typen av snabbväxande teknologibolag som jag arbetar med. Det skulle vara en enorm fördel om man kunde reformera kapitalinkomstbeskattningen genom att generellt sänka den till 20 procent, sa han.

”Snart får vi betala dyra användaravgifter för att nyttja amerikansk AI-teknologi”

Han fick medhåll av Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv som efterfrågade generella reformer för att få ned kapitalskattesatsen.

– Kapitalskatterna, eller ägarbeskattningens normala skattesats på 30 procent är inte konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv, konstaterade han.

Kunskapsförsörjningen är en avgörande faktor för Sveriges konkurrenskraft, menar Anders Borg. Dessutom vill han att det tillsätts en kommission för att femdubbla ingenjörsutbildningen. Gapet till andra länder måste minskas. När det gäller matematikkunskaper och högteknologisk kunskap riskerar Sverige och EU att halka efter Kina och USA, konstaterade Anders Borg i samband med seminariet.

– Snart får vi betala dyra användaravgifter för att nyttja amerikansk AI-teknologi. Vi blir omkörda, sa han.

Topp tio-listan: Länderna som är ”Digital Risers”

Globalt

  1. Kina
  2. Saudiarabien
  3. Brasilien
  4. Argentina
  5. Turkiet
  6. Indonesien
  7. Kanada
  8. Italien
  9. Frankrike
  10. Sydkorea

Europa och Nordamerika

  1. Litauen
  2. Ungern
  3. Spanien
  4. Grekland
  5. Bulgarien
  6. Polen
  7. Turkiet
  8. Kanada
  9. Estland
  10. Belgien

Källa: European Center for Digital Competitiveness

European Center for Digital Competetiveness: Rapport: Digital Risers