DE SVENSKA KRISSTÖDEN

M: "Fram med plan för krisstöd"

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vill se en plan för återinförda krisstöd om pandemin tar fart på allvar igen och tvingar fram restriktioner. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

Moderaterna vill att riksdagen ska kräva regeringen på en plan för eventuellt återinförda krisstöd. Den behövs om pandemin tvingar fram restriktioner igen och beslut snabbt behöver tas.

– Vi hoppas på det bästa, men riksdagen måste planera för det värsta. Då är det viktigt att stöd finns på plats om ytterligare restriktioner införs av regeringen, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

Partiet har lagt fram ett förslag till initiativ i riksdagens finansutskott för att mana på regeringen om en åtgärdsplan och hoppas få majoritet för det.

Svantesson framhåller att vaccinationsläget och vaccinationsbevisen gör att läget är annorlunda jämfört förra året. Men påbud om att hålla avstånd, arbeta mer hemma igen och minska trängsel kan ändå gå ut över till exempel restaurangers och andra uteställens möjligheter att locka gäster.

Med bra beredskap skulle det mesta kunna finnas på plats om, trots allt, stöden behövs igen. Det handlar om regler och hantering av omställnings- och omsättningsstöd för företag, stöd för korttidsarbete och evenemangsstöd.

"Genom att säkra en plan för att krisstöden som har använts i Sverige under pandemin ska kunna nyttjas på nytt, kan förutsebarhet för företag och deras anställda förbättras", skriver Svantesson och hennes partikollegor i finansutskottet i förslaget till initiativ.

Förra året fick de stora krisstöden snabbehandlas i regeringen och riksdagen, dels i den första vågen och dels när smittan tog fart igen mot årets slut.

Lars Larsson/TT