KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Regeringen vill snabba på grön omställning

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) . Arkivbild Bild: Jessica Gow/TT

Regeringen tillsätter två industrisamordnare och inrättar ett så kallat accelerationskontor för att snabba på den gröna omställningen i industrin. ”Glädjande att regeringen nu adresserar detta problem”, säger Karin Johansson, vice vd Svenskt Näringsliv.

– Sverige ska bli grönare och rikare och vi måste vända klimatångest till klimathopp, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Till industrisamordnare utses Kristina Alvendal, tidigare M-borgarråd i Stockholm, och Niklas Nordström, tidigare S-kommunalråd i Luleå.

Kontoret ska bland annat skynda på tillståndsprocesser, upptäcka flaskhalsar och föreslå lagändringar.

Att svenska företag lyckas med sin omställning är avgörande för svenska skatteintäkter, jobb och tillväxt. Utsläppen från industrin måste också minska för att Sverige ska nå sina klimatmål.

– Om vi inte kan vara både noggranna och snabba kommer de här investeringarna att hamna på annat håll, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

”Ett lovande initiativ.”

Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, välkomnar initiativet.

– Lika bra som våra svenska företag är på att driva klimatomställningen, lika dåliga har Sverige varit på att ge rätt förutsättningar för nya investeringar. Många satsningar fastnar i byråkratin. Därför är det glädjande att regeringen nu adresserar detta problem, säger hon till TN.

Tillståndsprocesserna behöver bli tidsatta och mer effektiva, betonar Karin Johansson.

– Ett så kallat accelerationskontor som kan lokalisera flaskhalsar, medla samt lägga fram förslag till nödvändiga författningsförändringar är ett lovande initiativ.

Hon fortsätter:

– Svenskt Näringsliv ser fram emot att bidra med det vi kan göra, till att fler viktiga satsningar kan genomföras.

Maria Davidsson/TT

Johanna Ekström/TT

Redaktionen/TT