BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom vid Svenskt Näringsliv. Arkivbild. Bild: Ari Luostarinen/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar.

Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Svenskt Näringsliv har återkommande kritiserat regeringen för att strypa den svenska ekonomin. Nu måste politikerna sätta fart på Sverige, tycker företagarorganisationen.

– Nu är det ännu mer angeläget, klockan tickar, prognoserna pekar på att inflationen till och med kommer att understiga Riksbankens mål i höst. Och därför är det lite märkligt när regeringsföreträdare med envishet fortfarande hävdar att kampen mot inflationen inte är över, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt.

Kan bli dyrt

Underhållsskulden i den svenska infrastrukturen är stor, något som straffar svensk ekonomisk tillväxt.

– Arbetspendlingen fungerar inte, godstrafiken går inte att lita på, säger Daunfeldt.

Han vill se att regeringen släpper sargen och tydligt signalerar kommande satsningar, gärna i samband med vårbudgeten som politikerna lägger fram i april.

Men stora satsningar på vägar och järnväg kan i tider av brist på arbetskraft i dessa sektorer bli extra dyrt. Det riskerar att driva upp inflationen igen.

Mer arbetskraftsinvandring är botemedlet, enligt Svenskt Näringsliv.

– Annars kommer antagligen inte investeringarna bli av eller så blir de väldigt dyra, säger Daunfeldt.

Mer kompetens

Mer satsning på utbildning behövs, tycker han. Men det löser inte problemet på kortare sikt.

– Det är både högkvalificerad personal och lågkvalificerad. Vi behöver ha in mer kompetens till Sverige. Det här har ju andra länder sett men i Sverige går vi nästan i andra riktningen, säger han och syftar framför allt på de kraftigt höjda lönekraven för arbetskraftsinvandrare som regeringen ihop med SD föreslagit.

– Vi har ingen strategi i Sverige för att hur ska vi locka arbetskraftsinvandrare att komma och jobba och göra en insats för det svenska samhället, fortsätter han.

Olle Lindström/TT