DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Riksbanken: Instabil fastighetsmarknad hot mot konjunkturen

Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Riksbanken oroas av hushållens höga skuldsättning och ser risker med storbankernas stora exponering mot fastigheter.

"En kris på fastighetsmarknaden skulle kunna hota stabiliteten i det svenska finansiella systemet", skriver Riksbanken i årets första stabilitetsrapport.

Det ser ljusare ut nu än i höstas, mycket tack vare vaccineringarna, konstaterar Riksbanken i rapporten.

"Det svenska finansiella systemet har med hjälp av omfattande stödåtgärder klarat sig relativt väl genom pandemin och en finanskris har undvikits. Kreditförsörjningen har upprätthållits och viktiga finansieringsmarknader fungerar nu tillfredsställande", skriver Riksbanken.

Fortsatta stödåtgärder

Enligt Riksbanken är det viktigt att den samlade ekonomiska politiken – från regering, riksdag och Riksbanken – fortsätter stödja den ekonomiska återhämtningen, men att man samtidigt måste ta hänsyn till sårbarheter på längre sikt.

Det handlar enligt Riksbanken om att motverka sårbarheter med strukturella åtgärder, väl utformade finansiella regelverk och makrotillsyn.

Bland annat välkomnar Riksbanken att Finansinspektionen (FI) låter det tillfälliga undantaget från amorteringskravet löpa ut i augusti. Och om återhämtningen går enligt prognos vill Riksbanken även att FI höjer värdet på den så kallade kontracykliska bufferten – ett konjunkturanpassat kapitalkrav på bankerna som togs bort när pandemin slog till i fjol.

Ökad risk för konkurser

Riksbanken ser en ökad risk för konkurser framöver, både i Sverige och omvärlden – särskilt om stödåtgärderna som vidtagits i pandemin fasas ut snabbt.

"Då skulle bankerna också riskera större kreditförluster", varnar banken.

"Till riskbilden hör också att tillgångspriserna har stigit kraftigt i flera länder under pandemin, samtidigt som skuldsättningen har ökat. I Sverige har exempelvis bostadspriserna stigit kraftigt", tillägger Riksbanken.

Joakim Goksör/TT