DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Branschen: Höjt rotavdrag lindrar byggkrisen

Pressbild. Bild: Susanne Kronholm

Att regeringen vill att taket för rut- och rot-avdraget höjs, från 50 000 kr till 75 000 om året per person, välkomnas av byggbranschen.

– Det är mycket positivt att regeringen vidtar åtgärder för att lindra byggkrisen genom att utöka taket för rotavdraget. Byggbranschen befinner sig i en allvarlig kris, och dessa åtgärder är nödvändiga för att stödja sektorn, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Almega skriver i ett pressmeddelande att rut-avdraget lett till många nya jobb.

– Höjningen av taket är en bra stimulans i detta läge när konjunkturen viker och arbetsmarknaden kyls av, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega, i en kommentar.

Byggföretagen menar att det är bra att rut- och rot-avdraget separeras från varandra och att beloppsgränsen höjs till 75 000 per år.

– Men man måste ha missat att ändra från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Utan den förändringen får reformen en begränsad effekt, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd i ett uttalande.

Byggföretagen menar också att det är viktigt att även åtgärder som utförs under början av året omfattas av beloppsjusteringen.

– Annars kommer många att avvakta. Då förvärras situationen under ett antal månader och fler riskerar att förlora jobbet vilket ju är det man vill motverka, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Installatörsföretagen: Nödvändigt med höjt rotavdrag

Almega: Välkommen höjning av taket