DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Taket för rot och rut dubblas

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) vid en tidigare presskonferens i pressrummet på Rosenbad. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi (TT)

Rotavdraget höjs nästa år med 25 000 kronor, meddelar regeringen. Sammantaget dubblas taket på rot- och rutavdragen.

Villaägarna är glada men hyresgästerna sura.

Höjningen, som ska träda i kraft den 1 juli nästa år, innebär att taket för rot-avdraget höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Nytt är också att taken för rut- och rotavdraget separeras. Det innebär att det för ett hushåll går att köpa skattemässigt avdragsbara rut-tjänster för 75 000 på ett år och lika mycket rot, alltså sammantaget 150 000 kronor. I dag finns ett gemensamt tak på 75 000 kronor.

– Vi gör detta för att rut-avdraget inte ska tränga undan viktiga investeringar i renoveringar för hushållen, säger finansministern Elisabeth Svantesson.

I fjol gjorde hushållen sammantaget rot-avdrag på 11,7 miljarder kronor. Exakt vad som väntas bli effekten av det höjda rotavdraget är oklart. Men regeringen beräknar att det blir ett skattebortfall på närmare en miljard kronor.

Med på pressträffen är även infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD), som konstaterar att man räknar med positiva effekter av höjningen.

– Vi förväntar oss att efterfrågan på rot-arbete kommer att öka, och att efterfrågan på arbetstillfällen i bygg- och anläggningsarbeten kommer att öka, säger Carlson.

Kommunbonus

Vid pressträffen presenterar ministrarna ytterligare två budgetnyheter. Det gäller vad man kallar bonusar till kommunerna.

Dels vad gäller omvandling av kontorslokaler till bostäder på 20 miljoner kronor 2024, följt av 25 miljoner per år 2025 och 2026. Dels vad gäller byggandet av fler småhus på 60 miljoner kronor 2024, följt av 75 miljoner per år kommande två år.

Kommentarerna rullade in snabbt. Villaägarna är nöjda men inte de som bor i hyresrätt.

"Det är ett tråkigt besked från regeringen i dag. Detta ökar orättvisan mellan ägt och hyrt boende ytterligare och råder inte bot på bostadsbristen", skriver Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder i en kommentar.

"Det är en klok konjunkturstimulans för en krisande byggbransch, men underlättar även för landets småhusägare som brottas med stigande kostnader, räntor och elpriser", skriver Villaägarnas samhällspolitiske chef Håkan Larsson.

Rättad version. Taken för rut- och rotavdragen separeras. Det innebär att det sammantagna taket dubblas till 150 000 kronor.