Christer Gardell: ”Ledningar och styrelser bör vara återhållsamma”

Christer Gardell. Bild: Claudio Bresciani / TT

Finansmannen Christer Gardell manar till återhållsamhet i det ”exceptionella inflationsläget”. Såväl ledningar och styrelser som arbetstagare måste ta ansvar för att lönerna inte drar iväg, skriver DN.

Företagen kämpar med näbbar och klor för att hantera de skenande kostnadsökningarna som följer av inflationen. Samtidigt minskar reallönerna i snabb takt för landets arbetstagare.

I denna giftiga cocktail ska avtalsrörelsen avgöras. Flera ekonomer, som vice riksbankschef Per Jansson, har under avtalsrörelsens upptakt varit tydliga med att för höga lönelyft kan förlänga perioden med hög inflation. De manar till ansvarstagande.

Cevian Capitals medgrundare Christer Gardell menar att både arbetstagare och arbetsgivare måste ta ansvar i det rådande läget:

– Ledningar och styrelser bör vara lika återhållsamma. I detta läge ser jag inga argument för att inte alla parter bör dra in svångremmen – på grund av det exceptionella inflationsläget och för att de anställda gör det, säger han till DN.

Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg har förståelse för kraven från den fackliga sidan att hålla igen på vd-löner och bonusar:

– Det finns stor förståelse för detta, säger Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg på en pressträff i samband med avtalsväxlande med facken, på TT:s fråga om hur snacket går bland hans medlemsföretag.

Till TT säger han att flera direktörer uttryckt en sådan förståelse och hänvisar till Investors styrelseordförande Jacob Wallenbergs, styrelseordförande i Svenskt Näringsliv, skriftliga svar på Dagens Nyheters fråga om de kommer att snåla in på vd-lönerna:

"Det är viktigt att inflationen inte drar iväg som en konsekvens av avtalsförhandlingarna. Och det är självklart så att vi alla har anledning att reflektera över detta oavsett nivå i företagen".

DN: Storägare och LO vill se återhållsamma lönelyft för cheferna

TT: Direktörerna hör fackens krav på ansvar