ENERGIPRISERNA

55 miljarder i elstöd till södra Sverige

Hushållen utlovades före valet att ett skydd mot höga elnotor skulle vara på plats 1 november. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Politik (TT)

Ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska införas i södra och mellersta Sverige, föreslår Svenska kraftnät. När pengarna kan betalas ut kan regeringen ännu inte ge något besked om.

Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder. Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige, elområde 3 och 4, kommer att få ersättning för att hantera onormalt höga elpriser, enligt Svenska kraftnät.

Däremot utbetalas inget stöd till elanvändare i norra Sverige, elprisområde 1 och 2.

– Vi välkomnar beskedet som Svenska kraftnät lämnar i dag som svar på det uppdrag myndigheten fick i mitten av augusti, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.

– Det är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare – hushåll och företag men också organisationer – och som inte stimulerar till ökad elanvändning, eftersom det riskerar att driva upp priserna ytterligare.

Busch betonar att stödet också är tydligt riktat till de som drabbats hårdast.

Stödet skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år, enligt Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Men hur när pengarna kan komma kan regeringen inte svara på. Det kan dock ske tidigast från den 1 december, enligt Svenska kraftnät.

– Under november månad kommer vi att återkomma om det, säger Ebba Busch.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är inte oroad för att elförbrukningen, som minskade med 18 procent i september, ska öka om modellen införs.

– Jag tror att risken är väldigt liten att någon börjar elda för kråkorna, säger han.

Svenska kraftnät ansöker alltså hos Energimarknadsinspektionen om att få använda så kallade flaskhalsintäkter till att finansiera ett sådant stöd. Enligt Svenskt Näringslivs biträdande chefekonom Jonas Frycklund är det en nödvändig åtgärd.

– Det är viktigt att de akuta åtgärderna inte tar fokus från arbetet för kraftigt ökad fossilfri elproduktion och ett stärkt elnät. Flaskhalsintäkterna som finansierar högkostnadsskyddet tillhör egentligen elanvändarna. När Svenska Kraftnät inte klarar av att använda dem för att bygga bort brister i systemet är det rimligt att de återförs till de egentliga ägarna, säger han.

Ersättningsmodellen bygger på att Svenska kraftnät har tagit fram ett referenspris på 75 öre/kWh. De elområden som har haft ett högre medelpris på elbörsen under en tolvmånadersperiod får stöd.

– Det är ett transparent och enkelt system som också är förenligt med statstödsregelverk och också träffar dem som mött de höga priserna, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Nio dagar före valet lovade Kristersson tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Johan Pehrson att ett skydd skulle vara på plats den 1 november.

Man har efter valet backat gällande tidsramen.

Nu väntar en prövning av modellen hos Energimarknadsinspektionen. Lotta Medelius-Bredhe bedömer att den får grönt ljus.

– Nu har vi fått ett tydligt vad. Regeringen tar nu vid med hur och när (elstödet ska betalas ut), givet Energimarknadsinspektionens prövning, säger Ebba Busch.