AVTALSRÖRELSE

LO enigt om lönekrav

Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal, och LO-ordförande Susanna Gideonsson anländer till ABF-huset där LO:s representantskap samlas och diskuterar lönekrav inför avtalsrörelsen 2023. Bild: Claudio Bresciani/TT

Avtalsrörelse (TT)

LO:s representantskap, där beslutet om samordning ska tas, släppte på tisdagen för ovanlighetens skull inte in journalister. Skälet var att förhandlingarna väntades bli besvärliga. LO vill inte ha eventuellt bråk inför öppen ridå.

Nu har de olika förbunden kommit överens om att avtalsförhandlingar ska genomföras som samordnade förhandlingar.

LO-ordföranden Susanna Gideonsson kallar det för ett första steg.

– Framförallt har vi enats om en låglönesatsning, säger hon till TT och fortsätter:

– De lägst avlönade LO-medlemmarna klarar sig inte i dag.

Flera saker återstår att komma överens om, som siffror på lönekravens storlek.

– Att vi är överens nu är glädjande, men det tuffa arbetet kvarstår, nu ska kraven bli till kronor och ören som märks i plånböckerna hos vanligt folk, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i en kommentar.

Susanna Gideonsson menar att LO behöver veta att även andra aktörer tar sitt ansvar och nämner Svenskt Näringsliv, arbetsgivare och regering.

– Många har det mycket kärvt. Hur tänker de ta sitt ansvar för att se till att vanligt folk klarar sig genom vintern som kommer? säger hon på en presskonferens och fortsätter:

– Hur resonerar regeringen? Vi har inte hört ett enda förslag än så länge som faktiskt skulle underlätta för de som har det allra sämst.

Olle Lindström/TT