ELKRISEN

Elpriset lyfter kraftigt

Elpriset sticker i väg uppåt på tisdagen. Arkivbild Bild: Anders Wiklund/TT

Ekonomi (TT)

De svenska elpriserna stiger markant sedan priserna på naturgas i Europa skenat till nya rekordnivåer.

Som mest kostar elen 7:74 kronor per kilowattimme i södra Sverige under tisdagsmorgonens höglasttimmar.

Prisuppgångarna på el är särskilt markant i de två södra av landets fyra elområden, där priserna smittas mer av höga elpriser på den europeiska kontinenten.

Enligt prissättningen på elbörsen Nordpool kostar en kilowattimme (kWh) i södra Götaland (elområde 4) i snitt 2:93 kronor på tisdagen, med en topp på 7:74 kronor under höglasttimmen mellan klockan 7 och 8 på morgonen.

Det kan jämföras med ett snitt på 2:24 kronor på måndagen och 1:12 kronor i söndags.

Som jämförelse kostade elen vid samma tillfälle i fjol runt 40-50 öre per kWh.

Elpriserna i de två nordliga elområdena följer med uppåt, men på en betydligt lägre nivå. Där stiger elpriset på tisdagen till ett dagssnitt på 20 öre per kilowattimme.

Ovanpå spotpriset på el på Nordpool tillkommer skatter, moms och elnätsavgift för hushållen att betala för sin elkonsumtion.

Risken för utbudsstörningar till följd av Rysslands invasionskrig mot Ukraina och västliga sanktioner mot den ryska naturgasindustrin ligger bakom den dramatiska utvecklingen.

Priset på naturgas i terminshandeln i Amsterdam var under måndagens handel som mest upp 79 procent till 345 euro per megawattimme – en ny historisk toppnotering.

Rysk naturgas står normalt för omkring 40 procent av den naturgas som konsumeras i form i EU – bland annat som en viktig komponent som energikälla för elproduktion i Tyskland.

Joakim Goksör/TT