DEBATTEN OM LAS

LO och Svenskt Näringsliv överens om LAS

STOCKHOLM 20211110Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl, LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson under en gemensam pressträff om det nya LAS-avtalet. En majoritet av LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse om ändringar i anställningsskyddet och omställning med Svenskt Näringsliv.Foto: Duygu Getrien / TT kod 12080 Bild: Duygu Getrien/TT

Arbete (TT)

En majoritet av LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse om ändringar i anställningsskyddet och omställning med Svenskt Näringsliv.

LO och Svenskt Näringsliv säger på en pressträff att de har en överenskommelse.

– Vi har enats, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl på pressträffen tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Det känns bra att vi som parter kan säga att vi är överens, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson men understryker att också LO:s representantskap ska ta ställning till LO-styrelsens rekommendation i nästa vecka.

– Vi har nått ganska långt efter det att vi sade nej förra året, då hade vi inte fått de bitar vi ville, säger Gideonsson.

Torbjörn Johansson uppger att det finns flera bra saker som tillkommit, också för förbund som i slutändan inte vill ansluta sig till avtalet.

Under hösten har las-förhandlingarna väckts till liv igen av de resterande LO-förbunden som valde att inte haka på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK för ett år sedan. Bara IF Metall och Kommunal beslutade sig då för att koppla på.

Men rest-LO har också velat ha bättre omställningsförsäkringar, det skulle bli konstigt med olika system, varvid förhandlingarna med Svenskt Näringsliv tog ny fart efter sommaren.

I går kväll valde en majoritet av LO-förbunden, under stort hemlighetsmakeri, att anta den nya uppgörelsen med Svenskt Näringsliv.

Några förbund har hela tiden varit emot försämringarna av anställningsskyddet. Byggnads meddelade i går kväll att de tänker rösta nej.

I enkelhet kan las-uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.

Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan av LO:s representantskap senare.

Sedan är det upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill haka på.

Olle Lindström/TT