CORONARESTRIKTIONERNA

Regeringen: Deltagartaken tas bort

STOCKHOLM 20210617Socialminister Lena Hallengren, pressbriefing för att ge en lägesuppdatering om covid-19-pandemin. Foto Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Deltagartaken för sammankomster tas bort den 29 september, säger socialminister Lena Hallengren (S) vid dagens presskonferens. Rådet om att arbeta hemifrån tas också bort.

Socialminister Lena Hallengren säger att restriktioner lyfts den 29 september, i enlighet med regeringens plan.

– Sverige har inte varit med om något liknande i modern tid. Tack vare en framgångsrik vaccinationskampanj har vi kommit långt i hanteringen av pandemin. säger hon.

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att restriktionerna ska hävas så snart det är möjligt.

Hon säger att man går in i steg fyra i regeringens plan i slutet av september. Deltagartaken tas därmed bort.

– Vårt samhälle är i ett nytt och bättre läge, det är framförallt ovaccinerade personer som blir sjuka och läggs in på sjukhus.

Hon uppmanar fortsatt folk med symtom att stanna hemma och tvätta händerna. Hon råder alla att vaccinera sig.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) säger att vaccinbevis skulle kunna användas i det fall man återinför restriktioner i samhället.

– Dagens besked innebär en stor lättnad, inte minst för kultursektorn som varit hårt begränsad av restriktionerna under lång tid.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att man nu ser en tydlig effekt av vaccinationerna.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar därmed att regeringen fortsätter att avveckla restriktionerna, främst inom restaurangsektorn och publikbegränsningar.

Rådet om att arbeta hemifrån tas också bort, men med uppmaning att man ska återvända till arbetsplatsen successivt.

Nyheterna i korthet

Den 29 september gäller följande: deltagartaken för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort, deltagartaken för privata sammankomster tas bort, kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort, FHM:s råd om att arbeta hemifrån tas bort.