EU:S FRAMTID

Macron föreslår "klubb" vid sidan av EU

Frankrikes president Emmanuel Macron talar under en presskonferens i Berlin. Bild: Michael Sohn/AP/TT

Frankrike (TT-AP)

En organisation vid sidan av EU, för europeiska länder som inte är medlemmar i unionen. Förslaget kommer från Frankrikes president Emmanuel Macron, som anser att Ukraina och Storbritannien kan gå med.

Under ett tal i Strasbourg varnade Macron att "vi alla vet mycket väl att processen att godta att Ukraina ansluter sig kan ta flera år, faktiskt till och med årtionden". Samtidigt kan ett snabbspår in i unionen leda till att kraven sänks, enligt Macron.

– Europeiska unionen, med tanke på dess grad av integration och ambition, kan inte vara det enda sättet att strukturera kontinenten på kort sikt, sade han.

För medlemskapet ska enligt Macron krävas att länderna är demokratiska och delar "europeiska kärnvärderingar".

Syftet med en dylik organisation ska, enligt Macron, vara samarbete kring bland annat politik, energi, säkerhet och transporter. Det ska dock inte vara någon garanti för ett framtida EU-medlemskap.

Förslaget är "mycket intressant", kommenterade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz efter ett möte med Macron i Berlin. Det är dock viktigt att inte avbryta processen för dem som redan påbörjat den, ansåg Scholz.

För närvarande har Ukraina ett associeringsavtal med EU, som landet fick 2014. Det inkluderar ett frihandelsavtal som ska föra Ukraina närmare Europa och modernisera landets ekonomi.